Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Всеки българин с домашен любимец трябва да прочете тази новина: От МЗ забраняват...

Режат достъпа на ветеринарните лекари до лекарства за хора, ще имат право само, когато трябва да избегнат недопустимо страдание за животното

Ветеринарните лекари да нямат право да купуват и предписват лекарства за хуманна употреба - това е залегнало в два документа на здравното министерство, качени за обществено обсъждане, съобщават от Българския ветеринарен съюз (БВС). Те намират предложенията за недопустими и вече са изпратили своите становища до здравния министър.

Все повече домашни любимци имат нужда от специфично лечение, някои отключват сериозни здравословни проблеми като при хората - например диабет, епилепсия, и се нуждаят от терапия, за която у нас няма внос на ветеринарни продукти. Затова се разчита на хуманни препарати, дадоха за пример ветеринарни лекари и техни пациенти, цитирани от “Труд news”.

Затова от БВС пишат до министъра с мотивите, че имат право и нужда да купуват хуманни лекарства, за да лекуват непродуктивни животни и искат да могат да ги набавят на едро. Те припомнят, че вече един път са били ограничени да не могат да купуват на едро, останала е само възможността да набавят нужното на дребно. Сега се предлага и тази опция да бъде премахната, което на практика напълно спира възможността ветеринарните лечебни заведения да работят с лекарствени продукти от хуманната медицина.

Всъщност както европейският регламент 2019/6, така и Законът за ветеринарномедицинската дейност дават право на ветеринарните лекари при определени обстоятелства да използват такива препарати при непродуктивни животни, когато няма алтернатива за лечението им, припомнят специалистите.

Именно регламентът определя случаите, когато в дадена държава членка няма разрешен ветеринарен лекарствен продукт за показания при видове животни, които не се отглеждат за производство на храни, ветеринарният лекар, на своя пряка отговорност и по-специално, за да се избегне недопустимо страдание за животното, да може по изключение да го лекува с хуманен препарат.

Здравето на хората и на животните е взаимосвързано, казват от ветеринарния съюз и считат за недопустимо законодателство да влиза в ограничаващ режим и в противоречие на световното и европейско законодателство в областта на здравеопазването на хората и животните.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Всеки българин с домашен любимец трябва да прочете тази новина: От МЗ забраняват...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!