Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американското посолство се извини, след като Twitter го разобличи за дезинформация


Американското посолство в Прага публикува снимка от палежа на профсъюзния дом в Одеса през 2014 г. с 31 убити рускоговорящи протестиращи като руска агресия в Одеса през 2023 г.

Американското посолство в Прага беше разобличено от фактчекърите на социалната мрежа Twitter в публикуване на дезинформация. Дипломатическата мисия на американското правителство в Чехия, което финансира глобални програми за борба с дезинформацията, включително и в България, разпространи дезинформация.

Посолството представи снимка от палежа на профсъюзния дом в Одеса през 2014 г., когато бяха убити 31 рускоговорящи жители, като руска агресия през 2023 г. Снимката е част от колаж на посолството заедно с друга снимка от Пражката пролет през 1968 г., с коментар: “Мразът винаги идва от Кремъл“.

След като Twitter маркира поста с уточнението, че снимката е от 2014 г. и представи като доказателство статия на сайта на американската телевизия CNBC със същата снимка и с новината за 31 убити рускоговорящи след сблъсъци с украинци, посолството се извини с обяснението: „Благодаря за уточнението и се извиняваме за неправилното използване на снимката. Искахме да илюстрираме продължаващата руска агресия срещу Украйна и избрахме грешната снимка.“

„Илюстрирахте перфектно капацитета на САЩ да манипулира“, отговори потребител на социалната мрежа под извинението на посолството.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американското посолство се извини, след като Twitter го разобличи за дезинформация

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!