Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нигер даде 48 часа на френския посланик да напусне страната


Генерал Абдурахаман Тиани оглави новото правителство на Нигер.

Военното ръководство на Нигер, което свали президента през юли, нареди на френския посланик в Ниамей да напусне страната в рамките на 48 часа.

Заповедта за изгонване на френския посланик Силвен Ите е издадена, след като дипломатът е отказал да отговори на поканата да разговаря с новия външен министър на страната. Посочват се и „други действия на френското правителство, противоречащи на интересите на Нигер“, при вземането на решение за експулсиране на Ите.

Новината идва след поредица от протести на граждани срещу продължаващото френско присъствие в района и изявления на военните лидери срещу бившата колониална сила. Нигер е бивша френска колония.

В отговор френското външно министерство заяви, че „пучистите нямат правомощия“ да изискват от посланика да напусне, предаде АФП.

„Одобрението на посланика идва единствено от легитимните избрани нигерски власти“, заяви френското външно министерство.

Франция, която има около 1 500 войници, разположени на границите на Нигер, отказва да признае решението на военното ръководство да отмени споразуменията между Франция и бившето правителство на Нигер, твърдейки, че тези сделки са направени от предишните „законни власти“ на страната, единствените, които Париж признава.

Френски компании са мажоритарен собственик на три големи уранови мини в Нигер. Африканската страна има най-богатите уранови руди в Африка. Нигер е седмият по големина производител на уран в света и вторият по големина производител на уран, който се изнася за Европейския съюз. Около 70% от електроенергията на Франция се произвежда с помощта на ядрена енергия.

Първоначално беше съобщено, че на посланика на САЩ е дадено същото решение да напусне Нигер. Държавният департамент на САЩ обаче отрече информацията.

В края на юли военното ръководство на Нигер свали президента Мохамед Базум. Това беше един от трите преврата в Западна Африка през последните две години. Военните на Буркина Фасо и Мали свалиха правителствата през 2022 и 2021 година. И двете страни също изгониха френските войски от границите си.

Франция призова за възстановяване на сваления президент Мохамед Базум в Нигер. Профренската Икономическа организация на западноафриканските държави (ECOWAS) наложи санкции на Нигер и заплаши с военна интервенция за „възстановяване на конституционния ред“.

В отговор съседните Буркина Фасо и Мали обещаха да защитят Нигер в случай на военна намеса.

„Всяка военна интервенция срещу Нигер ще означава обявяване на война срещу Буркина Фасо и Мали“, заявиха двете страни в съвместно изявление, като добавиха, че ще излязат от ECOWAS, ако блокът предприеме военни действия срещу Нигер.“

Буркина Фасо и Мали „предупреждават за катастрофалните последици от военната намеса в Нигер, която може да дестабилизира целия регион, както направи едностранната намеса на НАТО в Либия, която доведе до разпространението на тероризма в Сахел и Западна Африка“, се казва в изявлението.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нигер даде 48 часа на френския посланик да напусне страната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!