Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Божков се прибира: Кацнах. Имам среща с бухалките. Задържаха го на пистата

Бизнесменът е пътувал в бизнес класа, придружавал го адвокат - швейцарецът Стоян Баумайер

Божков няма да бъде защитен свидетел. Желанието на близките му хора е да не се изчаква да мине 72-часовия арест, а мярката му за неотклонение да се гледа по-бързо от съда

+„Кацнах. Имам среща с бухалките.“ Това обяви във Фейсбук бизнесменът Васил Божков около 15.10 ч. 

Вероятно Божков има предвид Гранична полиция, тъй като трябва да бъде задържан на летището, защото се издирва. Както и стана малко по-късно.

Божков се прибра от Дубай в бизнес класа с полет на Fly Dubai.

Бизнесменът преминал граничен контрол и бе задържан от Гранична полиция почти на пистата, след като самолетът му кацна.

Бус на "Охрана на съдебната власт" го чакаше отвън.

След това бе откаран в ареста. Ако Божков е зле здравословно, ще бъде отведен в болницата към следствения арест и затвора в София. 

Новината потвърди пред журналистите на летището и адвокат Стоян Баумайер, който е летял с Божков. По думите на адвоката клиентът му е бил задържан за 24 часа и ще бъде откаран в МВР болница за преглед, а след това ще бъде разпитан от прокуратурата. Това всъщност е и стандартната процедура. 

"Той се върна съвсем доброволно. До 23 август нямаше разрешение от властите в Дубай да напуска страната от съображения за сигурност", каза още Баумайер. Той отказа да коментира дали Божков е сключил някаква сделка с прокуратурата, за да се прибере сега. Посочи, че мотивът му е да "изчисти името си пред съда". Защитникът препоръча да се следят профилите на Божков в социалните мрежи, защото там щяло да има коментари след понеделник". 

На въпрос какво ще разкрие Божков на разследващите адвокатът отговори: "Само той може да каже, но нека видим следващата седмица". 

Намеренията на прокуратурата са, ако по това първото обвинение за незаконна търговия с антики не бъде постигнато постоянно задържане, то да се иска за останалите две обвинения, които има самият Божков, съобщи БНР. Едното е активно, то е във връзка с хазартния му бизнес, а другото е за криминални престъпления, което временно е спряно, защото той не е могъл да бъде разпитан.

Обвиненията срещу Божков включват: ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. 

По-късно прокуратурата съобщи, че Божков се е явил доброволно пред властите на летището. Той отдавна има постановления за 72-часово задържане по делата, по които е обвиняем, които сега се задействат. 

"В тази връзка Софийската градска прокуратура и Следственият отдел при СГП са предприели всички законови изисквания по предявяването на обвиненията спрямо В.Б., като в рамките на разпита му в качеството на обвиняем той има право да даде обяснения", гласи съобщението. 

В него се казва още, че предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали да поискат от съда постоянното задържане на Божков. Обичайно прокуратурата съобщава кога има намерение да поиска задържане, т.е. в случая може и да подготвя публиката, че ще пусне Божков с по-лека мярка. Веднага след това обаче прокуратурата прати уточнението, че "предстои наблюдаващите прокурори да внесат искане пред Софийския градски съд за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража". 

От съобщението се разбира и че Божков ще бъде призован и като свидетел по делото за изнудването му. То се води по неговите твърдения, че е плащал на бившите управляващи Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, за да бъде оставен бизнесът му на спокойствие.  

По-рано през деня прокуратурата обясни, че ако Божков се върне, ще му бъдат предявени обвиненията по 3 наказателни дела, без да дава подробности за какво са делата, които все още се водят срещу бизнесмена. 

ИСТОРИЯТА ДНЕС  

Днес сутринта Божков обяви, че се прибира в България, отново през официалната си страница във Фейсбук. 

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.", написа той.  

Очаква се при пристигането си бизнесменът да бъде задържан, а след това прокуратурата да поиска от съда да го остави за постоянно в ареста. Циркулират обаче и спекулации, че ще бъде пуснат под гаранция.

Още на 16 май т.г., намиращият се в Дубай бизнесмен поиска да се върне като защитен свидетел срещу Борисов.  

"Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа тогава Божков.   

Ден по-рано бизнесменът, който дълго време не се беше обаждал от Дубай, обяви във "Фейсбук" по адрес на Иван Гешев: "Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец". Той направи това минути след брифинга на Гешев, на който тогавашния гл.прокурор отказа да подаде оставка. 

Божков живее в Дубай вече трета година и е с повдигнати задочно 20 обвинения по 3 дела. Според прокуратурата по тях са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена бе и молба до ОАЕ за екстрадицията му, както и още четири молби за правна помощ. Последната – да се яви пред българските разследващи, бе от този януари.  

Васил Божков е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления. Това обявиха в края на януари 2020 г. главният прокурор Иван Гешев и неговата говорителка Сийка Милева.  

Последва буквално разпердушинване на бизнесмена, семейството му, бизнеса му, съдружниците му, адвокатите му, колекцията му, имотите му. После дойдоха и обвинения за поръчителство на 4 убийства плюс обвинения от Глава първа от Наказателния кодекс - държавен преврат и престъпления срещу Републиката. Накрая прокуратурата закова обвиненията срещу Божков на 20.  

Междувременно бяха арестувани съдружниците и най-близки съратници на Божков - Георги Попов и Александър Тумпаров, съпругата му Елена Динева, сина му Антон, най-близкия му адвокат Славчо Марков. Всички те по-късно бяха освободени срещу различни големи парични гаранции. 

Божков и ареста на Борисов 

На 17 март 2022 г. с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков бяха задържани Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова.  

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Държавното обвинение обвини МВР, че е опорочило разследването и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов. 

Все пак прокуратурата обясни, че Божков трябва да бъде разпитан в качеството му на свидетел, но това не може да стане през видеоконферентен разговор. Затова прокуратурата изпрати молба за правна помощ до Дубай, от която така и не е известно да е получен отговор. 

Самият Божков даде онлайн брифинг от Дубай на 24 март м.г., но не разкри дали има други доказателства срещу Борисов, Горанов и Арнаудова освен твърденията си. "Не е редно да казвам сега какво имам, за да не попречи на работата на следствието", каза той. Божков обясни, че е разпитан от европейската прокуратура на 8 март 2022. Българската полиция също го намерила и разпитала. По думите на Божков по онова време за прокуратурата било удобно да го държи далече от България.  

Божков няма да бъде защитен свидетел. Желанието на близките му хора е да не се изчаква да мине 72-часовия арест, а мярката му за неотклонение да се гледа по-бързо от съда. 

"Запознати сме, МВР ще изпълни задълженията си. Това означава, че ще бъде посрещнат (б.а. Божков) и ще изпълним това, което следва да направим. Очаква се да бъде преведен при съответен прокурор, където евентуално ще се повдигат обвинения и ще се налага мярка за неотклонение", обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Божков се прибира: Кацнах. Имам среща с бухалките. Задържаха го на пистата (ВИДЕО)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!