Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кога ще (трябва да) стигнем германците? Германия ще даде право на децата да съдят родителите си, ако не им дават да си сменят пола

Нов германски закон за пола може да доведе до това децата да дават родителите си на съд, за да променят пола си.

Със Закона за самоопределяне Германия ще последва примера на испанските социалисти и ще либерализира законите за пола в страната, пеши RMX news.

Федералното правителство на Германия одобри планове за либерализиране на законите за пола в страната, което ще позволи на гражданите да променят законно пола си чрез самоопределяне, без да е необходимо да получават професионална оценка.

Законопроектът за самоопределяне беше одобрен от федералния кабинет в сряда и ще позволи на желаещите законно да променят първото си име или пола си да го направят чрез подаване на заявление в службата по вписванията без допълнителни формалности.

Понастоящем лицата, които желаят официално да променят пола си, трябва да получат професионални оценки от двама експерти и да поискат разрешение от съда. Това обаче ще отпадне съгласно новите планове, които все още се нуждаят от парламентарна ратификация.

Непълнолетните лица на 14-годишна възраст също ще могат да променят своето име и юридически пол, при условие че имат одобрението на своя настойник. Ако обаче това бъде оспорено, непълнолетните ще си запазят правото да оспорят решението на настойниците си пред семейния съд.

Родителите на лица под 14-годишна възраст също ще могат да подават заявления в службата по вписванията за правна промяна на пола на децата си.

„Със Закона за самоопределението ние реализираме правото на всеки човек да бъде зачитана неговата полова идентичност и да бъде третиран с уважение“, заяви федералният министър по въпросите на семейството Лиза Паус от германската Зелена партия.

Опозиционният ХДС обаче изрази загриженост по отношение на закона, като говорителката на партията за семейната политика Силвия Брехер предупреди, че „законът е самонадеян, особено по отношение на децата и младите хора, и непропорционално се намесва в конституционно защитените родителски права“.

Тя допълни, че младите хора по време на пубертета „могат да вземат прибързани решения за смяна на пола“ и призова за по-добра защита на младите хора.

Междувременно консервативната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) обмисля правни действия срещу закона, като лидерът на партията Алис Вайдел предупреди, че той на практика превръща държавата в законен настойник на непълнолетните, като позволява на съдилищата да отменят решенията на родителите. Вайдел твърди, че родителските права във връзка с чувствителни въпроси като пола трябва да бъдат „недосегаеми“.

Ходът на федералното правителство следва други либерални европейски държави като Испания, където през февруари социалистическото правителство прие закон, позволяващ на 16-годишните да променят законния си пол без медицинска оценка.

Това беше предшествано през декември миналата година от подобен законопроект, предложен от децентрализираното шотландско правителство, който беше оспорен от правителството на Обединеното кралство в Уестминстър.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германия ще даде право на децата да съдят родителите си, ако не им дават да си сменят пола - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!