Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Forbes: Бившите български бронетранспортьори БТР-60 за Украйна няма да издържат дълго на фронта

Бронираната машина би трябвало да е напълно способна "да пасе" камионите по пътищата зад фронта

Автор: Дейвид Акс, "Форбс"

Колесният бронетранспортьор БТР-60 от 60-те години на миналия век е бронетранспортьор само по име. Да, той превозва хора. Не, той не е брониран в значима степен.

Владимир Тупавичаров: Докато празнуваме чужди празници и воюваме в чужди войни, цените избуяват, като коприва зад нужник. Иде есен, господа, народът ще се прибере от почивките с изострена кинтонемия и що да види - храната станала на цената на кокаина. Ще ви бутнат, като стой та гледай, а партньорът ви в сглобката ще води хорото. Изпран, изгладен, за чий сте му. И БТР-ите си дадохте, с какво ще ни мачкате, като дойдем?

Ето защо новото голямо дарение на България за Украйна от сто модернизирани на местно ниво БТР-60 не е толкова вълнуваща новина, колкото изглежда на пръв поглед. БТР-60 е по-добър от алтернативата, ако алтернативата е пикап. Но той не е по-добър от модерен миноустоичив камион или верижна бойна машина на пехотата.

Фактът, че Украйна изобщо ще си направи труда да въведе в експлоатация сто стари БТР-а, говори за бездънния апетит на украинските въоръжени сили за бойни машини, тъй като войната на Русия срещу Украйна продължава вече 19-ти месец.

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев обяви прехвърлянето на БТР в понеделник. Но той побърза да обясни, че БТР-овете няма да пристигнат скоро, тъй като дарението изисква одобрение от парламента. "Веднага след като парламентът се върне към заседанията си през септември, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи и до края на септември или началото на октомври ще имаме ратификация на това споразумение. Мисля, че тогава ще може да започне прехвърлянето."

БТР-ите вероятно ще бъдат 11-тонни БТР-60ПБ-МД1, които имат същото осемколесно шаси със 17 места и 14,5-милиметрова картечница на кулата като другите БТР-60, но могат да се похвалят и с уникални български модификации, включително по-добро нощно виждане и нов дизелов двигател Cummins с мощност 250 конски сили.

Но подобренията от началото на 2000 г. не са допринесли за подобряване на най-голямата слабост на БТР-60: деветмилиметровата му стоманена броня. Защитата е толкова слаба, че един решителен картечар лесно може да извади от строя БТР.

Българската армия придобива около 150 БТР-60ПБ-МД1. Днес те са на склад. Прехвърлянето на стотина от колесните БТР-и няма да се отрази на собствените отбранителни способности на България, заключава правителството.

Това, че старите модели БТР са уязвими, се вижда от статистиката. През февруари 2022 г. Украйна влезе във войната само с няколко БТР-60, активира десетки стари БТР-и, съхранявани най-вече с цел да се увеличи мобилността на резервни и национални гвардейски формирования, и вече е отписала 20 от тях. Руската армия разполага предимно с по-нови БТР-70 и -80, но е отписала стотици от тях.

БТР не трябва да се доближава до фронтовата линия и украинското министерство на отбраната знае това. Когато украинската фирма "Практика" предложи да модифицира старите съветски БТР-60 с нова кула и по-дебела броня и да ги преименува на БТР-60М, планът беше модернизираните машини да ескортират пътни конвои - роля, която не би трябвало да изисква тежка бронирана защита.

Руската инвазия през февруари 2022 г. наруши плановете за серийно производство на БТР-60М, но един-единствен модернизиран БТР-60 се появи за кратко през февруари.

Бившият български БТР-60ПБ-МД1 не е толкова тежко брониран, колкото е БТР-60М, но би трябвало да е напълно способен да пасе камионите по пътищата зад фронта. Само че не очаквайте да издържи много дълго на фронта. 

Източник: Forbes

Превод: "Гласове"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Forbes: Бившите български бронетранспортьори БТР-60 за Украйна няма да издържат дълго на фронтовата линия | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!