Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ удвоиха вноса на руски уран до най-голямото количество от 2005 г. насам

Противно на предишните призиви на САЩ за забрана на вноса на руски уран, страната регистрира най-големия си обем на внос на руски уран от 2005 г. насам.

През първата половина на 2023 г. САЩ са купили 416 тона уран от Русия, което е 2,2 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година и най-голямото количество от 2005 г. насам, сочат данни на федералната статистическа система на САЩ, съобщи Almayadeen English.

САЩ са купили 188 тона уран от Русия през първите шест месеца на 2022 г. и 418 тона през януари-юли 2005 г.

САЩ се снабдяват само с обогатено с уран-235 гориво, което е основният  внос на страната. Анализът обаче разглежда и данните за вноса на естествен и обеднен уран, който САЩ купуват от други страни.

Цената на внесения от Русия уран e нараснала през 2023 г. до 696,5 милиона долара, отбелязвайки най-високата регистрирана стойност от 2002 г., годината, когато САЩ започнаха да разбиват данните всеки месец. Това значително увеличение доведе до скок на разходите за доставка с 2,5 пъти в сравнение с предходната година. Освен това делът на руския внос на уран в САЩ е нараснал с впечатляващите 13 процентни пункта, като сега представлява 32% от общия дял.

Съединените щати също са увеличили доставките на уран от Обединеното кралство през 2023 г. Данните показват забележителен скок от 28%, на обща стойност 383,1 милиона долара, което съответно се равнява на малко под 18% от общия внос. Най-забележителният скок обаче е в износа на Франция, достигайки 319 милиона долара или 15% от целия внос през 2023 г., за разлика от едва 1,9 милиона долара през предходната година.

Американската ядрена енергетика е станала зависима от рентабилен обогатен уран, произхождащ от Русия. The New York Times съобщи, че американски компании насочват приблизително 1 милиард долара в руската държавна ядрена корпорация „Росатом“ за придобиване на ядрено гориво, което допринася за повече от половината от ядрената енергия на САЩ.

Това се случва месеци след като на 9 март беше въведено двупартийно законодателство за забрана на вноса на руски уран от американските сенатори Джон Барасо, Джо Манчин, Джим Риш, Мартин Хайнрих, Синтия Лумис, Крис Куунс и Роджър Маршал.

Според Барасо, високопоставен член на сенатската комисия по енергетика и природни ресурси (ENR), заяви, че „всеки долар, който даваме на Русия, подкрепя бруталната война на Путин срещу Украйна“, и затова е необходимо да се забрани вносът на руски уран, и страната да се съсредоточи върху местните енергийни ресурси.

Вместо да намаляват вноса обаче, САЩ го увеличиха, като отбелязаха нов рекорд на вноса на уран от 2005 г. насам.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ удвоиха вноса на руски уран до най-голямото количество от 2005 г. насам

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!