Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пригожин загина/т при самолетна катастрофа

Частен самолет с 10 души на борда се разби в района на Твер в Русия, докато извършваше полет от Москва до Санкт Петербург. Шефът на “Вагнер” Евгений Пригожин е бил на борда с още 10 души. Според ТАСС всички са загинали, заедно с екипажа. Според информация на борда е бил и менторът и основател на “Вагнер” Дмитрий Уткин.

На 23 август в Тверска област се разбива бизнес самолет. По предварителни данни на борда са се намирали 10 души, като всички те са загинали. Според Росавиация в списъка на пътниците е включен Евгений Пригожин.

ТАСС събра най-важното за самолетната катастрофа.

Какво се е случило

Самолетът Embraer се е разбил в Тверска област близо до село Куженкино.
На борда е имало трима пилоти и седем пътници, като всички те са загинали, съобщава ЕМЕРКОМ. 
За къде е летял самолетът

Самолетът, който е собственост на компанията MNT-Aero, е пътувал от летище Шереметиево за Санкт Петербург.

Според списъка на пътниците сред тях е и Евгений Пригожин, съобщи Росавиация.

Реакция на властите

Росавиация е започнала разследване на катастрофата.
На мястото на инцидента работят представители на правоохранителните органи и на Министерството на извънредните ситуации.

Главното следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация откри наказателно дело по член 263 от Наказателния кодекс на Руската федерация за нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт.

Губернаторът на Тверска област Игор Руденя пое личен контрол върху разследването.

Очевидци на падането на самолета на Евгени Пригожин край Москва разказват в "Телеграм", че са чули два взрива, което подсилва по-рано появилата се теза, че самолетът е свален с ракета. Три са неофициалните възможни версии за инцидента: терористичен акт, ПВО и техническа неизправност. 

Изтекоха и множество видеа в Telegram, според които макар и с лошо качество показват, че самолетът е бил с липсващо крило, докато е падал към земята. 

Вече се появиха и снимки на падналия самолет. На някои от кадрите се виждат дупки, наподобяващи следи от удар със зенитна ракета.

Все още обаче е трудно да се направят пълни заключения от тези кадри. С известна вероятност това може да са дупки, появили се от удар в земята. Необходими са по-добри снимки в близък план, коментират експерти.

Вече се появиха и снимки на падналия самолет. На някои от кадрите се виждат дупки, наподобяващи следи от удар със зенитна ракета.

Все още обаче е трудно да се направят пълни заключения от тези кадри. С известна вероятност това може да са дупки, появили се от удар в земята. Необходими са по-добри снимки в близък план, коментират експерти. 

"Върху останките от опашната част на самолета на Евгений Пригожин, която се откъсна от фюзелажа и падна отделно, няма следи от удар на зенитна ракета", пише руският Telegram канал Военный Осведомитель.

Междувременно губернаторът на Тверска област Игор Руденя взе под личен контрол въпроса със самолетната катастрофа, при която, по информация на министерството на извънредните ситуации, са загинали 10 души, сред които се предполага, че е бил и руският наемнически предводител Евгений Пригожин, съобщиха от пресслужбата на областната управа, цитирана от ТАСС.

"На 23 август в района на село Куженкино, Бологовски окръг, е станала катастрофа на гражданско въздухоплавателно средство. Ситуацията е взета под контрол от губернатора на Тверска област Игор Руденя", се посочва в съобщението.

По данни на пресслужбата на терен работят служители на правоохранителните органи и на министерството на извънредните ситуации. "Установяват се подробности за инцидента, броят на загиналите в резултат на катастрофата на въздухоплавателното средство се уточнява", добави пресслужбата.

Село Куженкино се намира на 16 км от град Бологое и на 170 км от Твер. Местността в посочения район е предимно гориста.

Според непотвърдени медийни информации разбилият се бизнес самолет е принадлежал на собственика на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин, посочва Асошиейтед прес.

Руският регулаторен орган в областта на гражданската авиация "Росавиация" каза, че Пригожин е в списъка с пътниците на разбилия се самолет. Засега обаче не е ясно дали Пригожин се е качил на самолета.

Руските спешни служби са открили осем тела на мястото на катастрофата, предаде агенция РИА Новости.

Пригожин, чиято ЧВК "Вагнер" се биеше заедно с руската редовна армия в Украйна, оглави бунт срещу руското военно ръководство в края на юни, припомня АП. Кремъл заяви, че той ще замине в изгнание в Беларус, а бойците му или ще се го последват там, или ще се влеят в редиците на руската армия.

Специално създадена вече комисия започна разследване на обстоятелствата и причините за катастрофата на самолет Embraer-135 (ЕВМ-135BJ), съобщиха от Росавиация.

Самолетът е собственост на ООО "МНТ-Аеро" - компания, специализирана за бизнес превози. Машината е извършвала полет по маршрут Москва-Санкт Петербург със седем пътници и тричленен екипаж.

Комисията е започнала да събира документи за подготовката на екипажа, техническото състояние на самолета, метеорологичната обстановка по маршрута и работата на диспечерите и наземното радиотехническо оборудване. На този етап "черните кутии" на самолета все още не са открити.

Президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за самолетната катастрофа в Русия. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън каза в изявление, че служителите следят докладите за самолетната катастрофа.

"Ако бъде потвърдено, никой не трябва да се изненадва. Катастрофалната война в Украйна доведе до частна армия, настъпваща към Москва, а сега - изглежда - до това", каза тя.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пригожин загина при самолетна катастрофа | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!