Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Властта забрави Нургюл: Нито президент, нито премиер, нито министър на спорта я поздравиха

Държавните мъже са длъжни да поздравят състезателя, който печели победи под българския флаг. А най-голямото безобразие е, че властта оставя Нургюл да се лашка с автобус по пътя от Истанбул до вкъщи

Спортното министерство даде 5 404 991 лева на смешни бенефициенти... фонд “Култура” финансира драг-кралици... За шахматното ни бижу Нургюл - НИЩО!

Властта забрави Нургюл Салимова, която няколко дни държа в състояние на еуфория българите с невероятния си успех в Баку - нито президент, нито премиер, нито министър на спорта поздравиха сребърната медалистка от Световната купа по шахмат, сочи проверка на Епицентър. бг.  Във всяка подобна ситуация държавните мъже са длъжни да поздравят състезателя, който печели победи под българския флаг. 

Още повече, че България не е имала толкова значим успех в спорта от много дълго време. Имали сме много големи шахматисти - такива са световните шампиони Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. 

Такъв феномен досега не сме имали през цялата над 100-годишна история на шаха. 

След запитване от Епицентър.БГ от Президентството уточниха, че след класирането на Нургюл за финала на Световната купа на 17 август, държавният глава Румен Радев е изпратил на нашето момиче поздравителна телеграма и букет. 

20-годишната ни "сияйна роза" (каквото е значението на първото ѝ име) донесе огромен успех на родината. Класирането за финала в Баку осигури на 20-годишната ни родна представителка участие в турнира за претендентките за световната титла, който ще се проведе в канадския град Торонто през април 2024 година. Победителката в него пък си гарантира мач за световната корона. 

"Тъжна съм, но животът продължава. В крайна сметка загубих, но аз имах своите шансове срещу много силен съперник. Тя беше абсолютен фаворит през цялото време", признава Салимова в първото си интервю след края на надпреварата в столицата на Азербайджан. 

"В първата партия от финала просто завършихме наравно, пропуснах шанса си и мога да се сърдя само на себе си, защото допуснах грешки. Във втората партия просто не зная и аз какво стана, защото вече виждах как побеждавам. И отново дойде равенството", споделя Нургюл Салимова, която накара всички в България от раз да започнат да обичат и да разбират от шахмат. 

"Честно казано, във втората партия дори постъпих на няколко пъти много глупаво като тактика, не знам какво ми стана. Липсата на достатъчно време също се оказа много, много важна. Ако имах време, нещата щяха да бъдат различни", не крие огорчението си Салимова, на която тепърва предстои дълъг път обратно към дома. 

Нургюл Салимова се завръща в България от Баку с полет през Истанбул, където ще остане ден-два. А както стана ясно от думите на треньора ѝ Живко Жеков - след това най-вероятно с автобус ще се прибере в България в сряда вечерта или рано сутринта в четвъртък. 

Това е още по-голямо безобразие от страна на властта - да оставят Нургюл да се лашка в автобус през кошмарния трафик от Истанбул до родината... 

За разлика от нашите политици, Нургюл получи поздрави от руското посолство в София. На финала нашето момиче загуби от рускинята Александра Горячкина, която се състезаваше под неутрален флаг. 

"Достоен съперник на Александра във финалния мач стана българската шахматистка Нургюл Салимова. В изключително упорита и трудна борба тя отстъпи първото място на рускинята и стана вицешампионка на света. Поздравяваме от сърце Нургюл и целия български шахмат с това високо постижение и пожелаваме нови победи!", написаха от мисията на Москва. 

"Познавам Нургюл лично - тя е изключителен патриот за България. Но не й се предлага никакъв път за развитие в бъдеще. И трябва да е много наивно момиче, за да остане да се състезава за България при тези условия. Тази ситуация рязко трябва да се промени, за да я запазим!", казва социологът Ваисл Тончев пред "24 часа". 

Към този интелектуален спорт впрочем има огромно обществено внимание в целия свят - световните шампиони по шах ги знае всеки, а в световни форуми участват над 190 държави. 

На 20 години тя е един от най-обещаващите шахматисти, но какво ще стане с нея, ако остане в професионалния шах, както самата тя иска? След 10 години тя ще бъде без професия, без значим паричен капитал, без трудов стаж. Накъде, при положение че тя няма никаква подкрепа от държавата, защото сега 5-те български федерации по шах воюват помежду си. В част от тях пребивават хора, които от години провалят нещата. През 2020 и 2021 г. дори не проведоха държавните първенства по шах, защото нямат възможност и не могат да го направят. И въпреки това пак претендират да влязат в управлението на тази дисциплина, казва още Васил Тончев. 

"Напълно печелех тази финална битка. И ако тя се изиграе още сто пъти, в 99 от тях аз ще спечеля със сигурност. Накрая не се случи и за мен това беше шокиращо. Отдавам го на голямото напрежение, което имах върху себе си, защото не съм толкова опитна", допълва българката, която остана на косъм от победа във финала на Световната купа в Баку, предава бТВ.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Властта забрави Нургюл: Нито президент, нито премиер, нито министър на спорта я поздравиха

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!