Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пригожин се включи от Африка с първо обръщение след метежа (видео)

Във военна екипировка и с автомат в ръка, Евгений Пригожин се включи с първо видеообръщение от канала си в Телеграм два месеца след метежа в Русия, след който не беше ясно къде се намира водачът на бунта.

Включването му този път обаче не е от руска територия, нито от беларуска, а от Африка, по негови твърдения. Предполага се, че видеото е заснето в Мали или ЦАР, където има поначало военно присъствие на "Вагнер".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди нито локацията, на която се намира Пригожин, нито датата на видеото. В същото време Ройтерс и БТА изтъкват, че от изявления на Пригожин и от публикации в канали, свързани с "Вагнер", може да се направи предположение, че клипът е заснет в Африка. 

Никарагуа разреши изграждането на руски военни бази на нейна територия

В обръщението си Пригожин обяви отново набирането на бойци за групировката си.

"Вземаме на работа същински богатири. И продължаваме изпълнението на задачите, които бяха поставени и за които сме давали обещание да изпълним", каза Пригожин.

"Температурата е +50 градуса, всичко е точно така, както ни харесва. ЧВК "Вагнер" провежда разузнаване и издирвателни мероприятия. Правим Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна. Справедливост и щастие за африканските народи", заяви Пригожин в обръщението.

Посочва още, че неговите бойци са кошмарът за ИДИЛ, "Ал Кайда" и "другите бандити".

А осветяването му съвпада с нажежаването на обстановката на африканския континент след преврата в Нигер и острата реакция на Франция, САЩ и западноафриканския съюз, които заплашиха превратаджиите дори с военна намеса, ако не възстановят конституционния мир и не върнат на мястото му отстранения законно избран президент.

В края на юни Пригожин и една част от бойците на "Вагнер" в Украйна поеха на поход към Москва, недоволни от политиката на военното министерство в рамките на войната. Те настояваха за оставката на командването, като най-вече на военния министър Сергей Шойгу. По време на метежа загинаха дузина летци от руската армия, свалени от ПВО на "Вагнер", но активни сражения нямаше.

Пригожин неколкократно подчерта, че неговият бунт не е срещу президента Владимир Путин.

След преговори, в които решаваща роля изигра беларуският президент Александър Лукашенко, "Вагнер" се отказаха да влязат в Москва и се прибраха обратно в лагерите си. Смени на върха в руското военно командване не последваха. Взето бе решение за разформироването на частната военна групировка. На бойците от "Вагнер" беше предложено онези, които желаят да воюват, да останат в редиците на армията, а останалите да предадат оръжието си.

Съобщено беше, че са конфискувани 10 милиарда от авоарите на Пригожин в Санкт Петербург, където беше централата на компанията му, но впоследствие стана ясно, че парите са му върнати.

Лукашенко пък покани "Вагнер" да се настани в Беларус. Започнаха да излизат и противоречиви твърдения за местонахождението на Пригожин и бойците му - съобщаваше се ту, че е в Беларус, впоследствие, че се е върнал в Петербург.

В края на юли беше оповестено, че "Вагнер" ще засили присъствието си в Африка, а самият Пригожин мълчеше до днес, когато обяви, че се намира именно на африканския континент.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пригожин се включи от Африка с първо обръщение след метежа (видео) | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!