Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Дедоларизацията е необратима, БРИКС изпреварва Г-7 с 31% дял в световната икономика

Американският долар губи глобалната си роля в „обективен и необратим“ процес, заяви руският президент пред участниците в срещата на върха на БРИКС в Южна Африка. Владимир Путин говори чрез видеовръзка заради издадената заповед за арест от Международния наказателен съд. Южна Африка е страна по Римския статут на Международния наказателен съд (МНС) – документът, с който е учреден МНС.

Дедоларизацията „набира скорост“, каза Путин и добави, че членовете на групата на големите нововъзникващи икономики се стремят да намалят зависимостта си от американската валута при взаимните транзакции.

Руският президент заяви, че петте държави – Русия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка – се превръщат в новите световни икономически лидери и че техният кумулативен дял в световния БВП е достигнал 26%.

Той отбеляза, че ако се измерва по паритета на покупателната способност, БРИКС вече е надминала Групата на седемте (Г-7) водещи индустриализирани държави – представляваща 31% от световната икономика, в сравнение с 30% за Г-7.

Путин: Дедоларизацията е необратима, БРИКС изпреварва Г-7 по паритет на покупателна способност

През последните 10 години взаимните инвестиции между страните-членки на БРИКС са се увеличили шест пъти. Общите им инвестиции в световната икономика са се удвоили, докато кумулативният износ представлява 20% от общия световен износ, каза Путин.

Москва се фокусира върху преориентирането на транспортните и логистичните си маршрути към „надеждни чуждестранни партньори“, включително членове на БРИКС, за да осигури непрекъснато снабдяване с енергия и храни на международния пазар.

Основните цели на Русия включват развитието на Северния морски път и транспортния коридор „Север-Юг“, заяви Путин. Първата, преминаваща през Северния ледовит океан, по северното крайбрежие на Русия, ще осигури по-бързи доставки на стоки между Европа и Далечния изток. Втората ще свърже северните и балтийските пристанища на Русия с Персийския залив и Индийския океан, улеснявайки движението на товари между евразийските и африканските държави.

„Ние постоянно увеличаваме доставките на горива, храни и торове за държавите от Глобалния юг“ и активно допринасяме за глобалната продоволствена и енергийна сигурност, каза Путин. Той обвини за настоящата международна продоволствена криза едностранните санкции на Запада, определяйки ги като „незаконни“.

Дефицитът на ресурси и нарастващото неравенство в световен мащаб са „пряк резултат“ от подобни политики, аргументира се руският президент. Той изтъкна главоломно растящите цени на зърното и храните като най-новата проява на този процес, засягащ предимно най-уязвимите нации.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин: Дедоларизацията е необратима, БРИКС изпреварва Г-7 с 31% дял в световната икономика

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!