Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Орбан договори с емира на Катар рекордни количества втечнен газ

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан прие в Кармелитския манастир емира на Катар, Тамим бин Хамад ал-Сани, който пристигна в Будапеща на 20 август по повод Световното първенство по лека атлетика, пише Magyarnemzet.

Отношенията между Унгария и страните от Персийския залив датират от 90-те години на миналия век, но сътрудничеството с Катар се е разраснало в началото на 2000-те години. Войната в Украйна обаче доведе до още по-близки отношения, тъй като в резултат на енергийната криза, предизвикана от конфликта Унгария  се опитва да разшири капацитета си за снабдяване с енергия, отчита изданието

Министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто обяви, че втечненият газ (LNG) от Кралството на Персийския залив може да пристигне в Унгария още през 2027 г., а обемът на транспортирания газ може да достигне до един милиард кубични метра.

Освен това, Катар също се интересува от възможности за инвестиции в летище Лист Ференц.

Сътрудничеството между Унгария и Катар се разраства с всяка изминала година: унгарският износ за Катар се е увеличил с 15 % през миналата година, достигайки 69 милиона долара. Статистическите данни показват и увеличение на общия оборот на стоки с 24% до 76 млн. долара.

След Русия и Иран, Катар е страната с третите по големина запаси от природен газ в света, така че неслучайно ролята му в областта на енергийната сигурност става все по-важна в резултат на войната в Украйна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Виктор Орбан договори с емира на Катар рекордни количества втечнен газ - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!