Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БРИКС измества Запада от кормилото на света?

Le Point

Клубът, сформиран от Русия, Китай, Южна Африка, Бразилия и Индия, който се събира в Йоханесбург от 22 до 24 август, няма търпение да се заяви като фронт, който се противопоставя на Запада. Това пише в статия за френския вестник Le Point Жерар Аро, бивш френски посланик в Съединените щати и бивш представител на страната в ООН. Понякога се случва привидно непревземаема сграда внезапно да се срути поради малък инцидент. Кой би си помислил, че щурмуването на Бастилията и падането на средновековния затвор ще доведат след три години до края на една хилядолетна монархия? И кой би си представил, че инцидент на митницата в пристанището на Бостън ще доведе създаването на Съединените щати?

Подобно на термитите, които бавно разяждат сграда или мебел, икономическите, социалните и културните сили вършат своята разрушителна работа в сянка. Френската монархия и британската колониална власт имаха само привидна сила. Може би войната в Украйна е друг такъв пример, но този път за сметка на Запада, като се има предвид, че появата на Китай, възходът на Индия и постепенното намаляване на дела на Г-7 в световния БВП трябваше да бъде предупреждение, но не се научаваме на смирение толкова бързо, след като доминирахме света във всички области преди десетилетия.

Съединените щати бяха най-малко подготвени за подобна ситуация, защото никога не са заемали друга позиция освен ръководството на своя лагер и следователно лидерството на света. Съотношението на силите бавно, но сигурно се променяше за сметка на Запада. Беше очевидно, че международните отношения рано или късно ще отразят това. Един шанс беше достатъчен и руският президент Владимир Путин неволно го създаде. Осъждат Русия, но отказват да я накажат Руската инвазия принуди всяка държава да заеме определена позиция: от една страна, проукраински настроените поискаха Русия да бъде осъдена от ООН и го получиха с голямо мнозинство. От друга страна, те призоваха други държави да я накажат и срещнаха широко отхвърляне. Дори нещо повече: останалият свят днес се придържа към позиция на неутралитет и не е стигнал по-далеч от предварителното гласуване в Общото събрание на ООН, което няма обвързваща правна сила. Заобикаляне на санкциите "Ние посрещаме руски министри и купуваме с отстъпки руски петрол и газ и не бих се обзаложил, че някои страни не помагат на компаниите си да заобиколят западните санкции. Лидерите често се придържат в изказванията си към общи положения, които призовават само към преговори.", добавя още Жерар Аро.

Според него гласуването в Общото събрание на ООН не е благоприятно за Русия. По-скоро това е отхвърляне на западния лагер, тъй като някои просто искат да утвърдят своето надмощие, като обвиняват Запада, че подкопава, а други се възползват от възможността да отхвърлят правата на човека и демокрацията като оръжия на Запада.

Антизападен фронт Споразумението БРИКС - споразумение, което обединява Русия, Бразилия, Китай, Южна Африка и Индия, е замислено като алтернатива на Групата на Г7 и западната хегемония, което предизвиква интереса на повече страни, включително Алжир, Аржентина и Египет, които са кандидати да се присъединят към тази група.

Този антизападен фронт е в процес на консолидация. И през 2023 г. страните от БРИКС ще представляват 27% от световния БВП, а Групата на Г7 - 41%, но икономическата динамика играе роля в полза на първата група. Нищо обаче не е сигурно: Путин, който е обвинен от Международния наказателен съд, няма да може да отиде на срещата на върха на БРИКС на 22-24 август в Южна Африка и каква ще е реакцията на Третия свят спрямо руската блокада на украинския селскостопански износ?

Аро заключава, че ребалансирането на властта за сметка на Запада би било изненадващо наследство преди избухването на войната в Украйна. Тази война позволи на останалия свят да каже, че западният император е гол, но също така напомни, че алтернативата на охуления американски полицай, често с основателна причина, ще бъде многополярна джунгла, в която надделяват само властта и интересите. Следователно "може да заключим, че непохватният и небрежен пазач може да е по-добър от нищо, но това заключение ще бъде твърде закъсняло".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: БРИКС измества Запада от кормилото на света? ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!