Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нургюл Салимова продължава щурма! Тайбрек ДНЕС ще реши мача за световната купа!

Втората партия от финала между 20-годишната българка и рускинята Александра Горячкина завърши реми

Срещата продължи точно пет часа и половина. По този начин резултатът след двете партии по класически шахмат стана 1:1 точки и днес ще се изиграе решителен тайбрек по бърз шах за определя на шампионката

Тайбрек ДНЕС ще реши дали Нургюл Салимова ще триумфира със световната купа по шахмат при жените. И втората партия от финала между 20-годишната българка и рускинята Александра Горячкина завърши реми. 

Нургюл Салимова пропусна отлична възможност да спечели още вчера Световната купа по шахмат за жени в столицата на Азербайджан Баку.

Във втората партия от финалната серия с рускинята Александра Горячкина 20-годишната българка направи реми с белите фигури на 118-ия ход. 

Срещата продължи точно пет часа и половина. По този начин резултатът след двете партии по класически шахмат стана 1:1 точки и днес ще се изиграе решителен тайбрек по бърз шах за определя на шампионката. 

Салимова може горчиво да съжалява, че не успя да спечели днешната партия, тъй като при навлизането в ендшпила имаше две пешки в повече и позиция, която да реализира сравнително лесно. Притисната от времето обаче, българката направи няколко неточни хода в решителната част на партията и в края ѝ трябваше да се бори за ремито с фигура по-малко. 

Победителката ще бъде определена днес от 14:00 ч. наше време със серия партии със съкратена контрола - две рапид с 25 мин. за мислене и евентуално две рапид с 10 мин., две блиц с 5 мин. и две блиц с 3 мин. 

Първата партия в събота също завърши наравно, като нашето момиче беше с черните.

След вчерашното равенство срещу рускинята Александра Горячкина, българската надежда Нургюл Салимова и гросмайсторката на Москва играха втора партия на финала на Световната купа в Баку.
Двубоят започна точно в 14 ч. българско време.

Вчера Салимова направи впечатляваща игра като на деветия ход Салимова изненада съперничката си като пожертва пешка. Само три хода по-късно българката предложи нова жертва, но осъзналата сериозността на положението рускиня благоразумно я отклони, след което с поредица от размени на фигури добута до равен.

Нургюл започна дефанзивно с белите фигури. Българката реши да защити дамата си, изкарвайки кон, офицер и две пешки пред нея. Двете шахматистки се разделиха с по 1 пешка, а след това страхотна рокада от нашето момиче подсигури и нейния цар.

Офанзивата на Горячкина продължи като часовникът на руската гросмайсторка се двии добре. Царицата на Салимова бе първата, която помръдна. Българката я премести от D1 на C1, пишат от SportLive.

Горячкина също изкара своята царица на дъската и заплаши дефанзивната формация на Нургюл. На българката и отнемаше значително повече време в премислянето на ходовете си.

Стигна се и до първата по-сериозна размяна на фигури. Нургюл пожертва своя офицер за противниковия такъв, а веднага след това дамата на рускинята елиминира фигурата на родната шахматистка.

Нургюл направи много интересен ход, пращайки своята дама напред, с която пряко заплаши коня на своята противника по диагонала. Българката най-накрая прояви нужната агресия и накара гросмайсторката да се замисли.

Последва затишие след размяната на ключовите фигури. Двете шахматистки не искаха да поемат рискове и се стигна до няколко движения на пешки, които не промениха много-много ситуацията на дъската.

Подобно на първата партия, Нургюл взе решението да елимира дамата на своята опонентка - отговорът бе мигновен и рускинята направи същото с защитаващия я топ и остави нашата състезателка без най-силната и фигура.

Горячкина продължи да не предприема излишни рискове. Ситуацията на дъската не се промени и двубоят стана много оспорван, като изявен фаворит след 2 часа и половина продължаваше да няма.

Родната състезателка успя да се добере до обрат във времето. През по-голямата част българката изоставаше в него, но нещата се обърнаха и вече разликата между времената стигна до 5 минути в полза на Нургюл.

При оставащи точно 18 минути за българката - тя успя да се добере до царя на своята опонентка и да я прати в шах. Към момента липсват по една дама и един офицер за двете състезателки. Нургюл пък има с 1 пешка повече на дъската.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нургюл Салимова продължава щурма! Тайбрек ще реши мача за световната купа в понеделник

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!