Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мощен удар по петродолара: Индия и ОАЕ започнаха търговия на петрол в рупии. Ще ги последват ли и други страни?

MICHAEL MAHARREY за Schiff Gold

Индия и Обединените арабски емирства осъществиха търговия с петрол, без да конвертират местните валути в долари, тъй като най-голямата индийска рафинерия извърши плащане за петрол в рупии.

Индийската петролна корпорация закупи един милион барела петрол от Националната петролна компания на Абу Даби в сделка без долари.

Продажбата на петрол е първата след сключването на Меморандума за разбирателство (МР) между двете държави през юли. Със сделката беше създадена системата за разплащане в местна валута (Local Currency Settlement – LCS), подпомагана от Резервната банка на Индия и Централната банка на Обединените арабски емирства.

Системата позволява на двете държави да участват в двустранна търговия, използвайки рупия и дирхам. Според изявление на Резервната банка на Индия споразумението ще улесни „безпроблемните трансгранични трансакции и плащания и ще насърчи по-тясното икономическо сътрудничество“.

Първият тест на LCS включваше продажбата на 25 кг злато от износител на злато от ОАЕ на купувач в Индия на стойност около 128,4 млн. рупии (1,54 млн. долара).

Индия също е купувала петрол от Русия, използвайки валути, различни от долара.
Страната се нарежда на трето място по големина сред вносителите на петрол в света.

Ако тенденцията на бездоларови трансакции се разпространи и в други държави, свеждането до минимум на долара в световната търговия с петрол ще бъде лоша новина за САЩ.

В момента по-голямата част от световните продажби на петрол се оценяват в долари. Това осигурява постоянно търсене на зелените пари, тъй като всяка държава се нуждае от долари, за да купува петрол. Това подпомага политиката на правителството на САЩ за вземане на заеми и харчене, както и огромните му дефицити. Докато светът се нуждае от долари за петрол, това гарантира търсенето на зелени банкноти. Това даваше възможност на Федералният резерв да продължи да печата долари, за да монетизира дълга.

Една от основните опори на последните 40 години и котва, която поддържаше резервния статут на долара, беше глобалната финансова система, основана на петродолара – това беше свят, в който производителите на петрол продаваха своя продукт на САЩ (и на останалия свят) за долари, които след това рециклираха в активи, деноминирани в долари, и докато инвестираха в пазари, деноминирани в долари, изрично поддържаха долара като световна резервна валута и в този процес подкрепяха позицията на САЩ като безспорна световна финансова суперсила.“

Казано по-просто, дедоларизацията би намалила драстично икономическата мощ на САЩ и би разрушила икономиката на страната.

Индия не е единствената страна, която се отдалечава от долара.

През януари министърът на финансите на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Джадаан заяви, че страната е отворена за обсъждане на търговия във валути, различни от щатския долар.
Саудитска Арабия продава петрол изключително за долари от 1974 г. насам по силата на споразумение с администрацията на Никсън. Ако саудитците се откажат от долара и започнат да продават петрол в други валути, други държави вероятно ще последват примера им поради влиянието на страната върху световния пазар на петрол.

Ако търсенето на долари се понижи значително, лихвените проценти по американските държавни облигации ще се повишат рязко. Това би било нетърпимо положение за правителството, което обслужва дълг от над 32 трилиона долара.

Въпреки че светът не е на път да се откаже от долара, изглежда все по-вероятно петродоларът да се сблъска с конкуренцията на други валути. Това е още един признак, че доларът в крайна сметка може да загуби статута си на единствена резервна валута. Американците трябва да внимават дали разчитат на дългосрочно господство на долара, за да поддържат икономиката си като къща от карти.

Източник: Schiffgold.com

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Мощен удар по петродолара: Индия и ОАЕ започнаха търговия на петрол в рупии. Ще ги последват ли и други страни? - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!