Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лъжат бе! Шансът да умрете от замърсяване на плаж там е точно толкова голям, колкото да хванат убийците на някоя от мутрите на прехода


Виктор Димчев

Лъжат бе!

Фекалии в морето: До 41 пъти над нормата е замърсяването на плажове по Южното Черноморие

Чета как в няколко сайта едновременно се споделя една "новина" - Черно море било пълно с фекалии, замърсяване от военните действия в Украйна, бактерии, коли и каквото се сетите, в огромни количества.

Тъкмо да се учудя докрай, и прочитам, че научното изследване е правено от... Активни потребители.

Тъй като доста пъти съм срещал страхотни простотии, сътворени от тази поръчкова организация с неясен произход, си правя труда да проверя фактите по темата.

Оказва се, че под споменатия номер на "европейския проект", по който е извършено това проучване (BG-RRP-2.004-0008), съществува съвсем друг проект, но не са Активни потребители, а на Софийския университет.

Подозирам, че същото ще се окаже и с останалата част от проучването на тази ментараджийска организация, аналог на Историческия парк край Ветрино в сферата на научните проучвания.

Хубаво е, когато преписвате някоя поръчкова статия, да си зададете въпроса дали това е така, дали това е истина и дали някой не е платил за пореден път да докаже, че 95% от киселото мляко, сиренето, маслото, кренвиршите или пастата за зъби е фалшива, само защото някоя измислена организация с гръмко име е издумкала някакво проучване срещу заплащане с фрапантни резултати.

Заблудените колеги ги разбирам, те трябва да трупат рейтинг за медиите си, да вземат пари за подобни публикации, да са актуални.

Вас не разбирам, които ходите на морето, къпете се и знаете, че в края на август там има мелтем, че совите не са това, което са, че умрелите крави не са украински и че доматите не се ядат с колци.

Та, не вярвайте на глупости. Нищо му няма на Черно море и шансът да умрете от замърсяване на плаж там е точно толкова голям, колкото да хванат убийците на някоя от мутрите на прехода, плюс-минус.

Да си знаете.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!