Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цветан Цветанов: За влиянието на Алексей Петров в службите, питайте Кирил Петков

„Самият Алексей Петров е споделял, че е правил подобна среща - между Борисов и Петков. Ясно е, че това е факт. Да не забравяме, че познавам добре отношенията на Борисов с Алексей и припомням, че е имал съвместна фирма с Алексей в един период от време”

Не бих казал, че съм очаквал нападението, тъй като не боравя с оперативна информация. Това е задължение на институциите. Но Алексей Петров беше знакова фигура през последните 20 г. и имаше необходимия и политически, и друг ресурс, който можеше да използва за определени цели. Така коментира пред Euronews Bulgaria бившият вътрешен министър Цветан Цветанов убийството на Алексей Петров.

Ето и още от неговия коментар:
Спомням си много добре когато започнахме да работим ефективно в системата за сигурност какви удари понесох както аз, така и колегите-професионалисти. Знаехме, че той има сериозно влияние и когато се гледаше неговото дело, по което разбира се, той беше оправдан на последна инстанция, прокурорът и съдийката бяха отстранени, а един от ключовите свидетели починаха при неясни обстоятелства при ПТП и много от свидетелите се отказаха от своите показания.

Вие си направете извода какво е направила държавата и какво сме направили в този период, в който имах възможността да работя с истински професионалисти, назначени на ръководни постове не на политически, а на професионален принцип.

За влиянието му в службите, трябва да попитате Кирил Петков, защото доколкото е публично известно, той е бил връзката да се осъществи политическото сътрудничество между Петков, Борисов и Асен Василев. 

"През всичките тези години Алексей Петров имаше възможност да печели съратници във всичко, което искаше да постигне. За съжаление обаче, държавата никога не посмя да работи ефективно, защото той имаше много голямо политическо влияние", заяви тази сутрин Цветанов в ефира на „Здравей, България”. 

„Това, което направихме в периода, в който бях вицеприемиер, е да се задейства операция „Октопод”. Тя беше проведена на база достатъчно данни и доказателства към началния етап на разследването. И имаше доста решения за "задържане под стража" на Петров и групата с него. Но интересното е, че след 2013 г. започнаха много странни обстоятелства, които съпътстваха делото. Например през 2015 г. Георги Цветанов, основен свидетел по делото, загина при странни обстоятелства”, припомни Цветанов. 

Той отбеляза, че по времето, когато е заемал поста, е имало изключително добра координация между министерството и прокуратурата в лицето на тогавашния обвинител номер 1 Борис Велчев. 

Повече от 20 години Петров имаше възможността да въздейства, така че при всички положения има доста натрупано напрежение спрямо него от представители на организираната престъпност и икономически кръгове, които може би е засягал. А близостта му с бащата на Кирил Петров е много странна за мен, както и сближаването на Петков и Борисов в последните месеци”, коментира още Цветанов. 

„Самият Алексей Петров е споделял, че е правил подобна среща - между Борисов и Петков. Ясно е, че това е факт. Да не забравяме, че познавам добре отношенията на Борисов с Алексей и припомням, че е имал съвместна фирма с Алексей в един период от време”, обясни Цветанов.

В момента трябва да се мобилизира и малкото останал професионален ресурс в МВР и да заловят извършителите и поръчителите. В момента няма този капацитет в системата от 2009-20013 г., защото всички професионалисти, които работеха по „Килърите“ бяха махнати от системата или преназначени на длъжности на ниво районни инспектори.

Източник Факти.бг

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Цветан Цветанов: За влиянието на Алексей Петров в службите, питайте Кирил Петков

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!