Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на "Росатом" докладва на Путин: Европа няма потенциал и перспективи за растеж

Шефът на "Росатом" Алексей Лихачов към Путин: В настоящия момент не виждаме големи перспективи за растеж на европейския пазар, не само защото има враждебно отношение, но защото там няма потенциал за растеж.

"Росатом" запазва всички положителни тенденции в развитието си въпреки външния натиск

Отговаряйки на въпроса на Путин за състоянието на делата в "Росатом", А. Лихачов отбеляза, че държавната корпорация работи уверено. Той обърна внимание на президента и на някои икономически показатели и проекти в Русия и в чужбина.

"Въпреки външния натиск, първата половина на годината беше стабилна, всички положителни тенденции са все още в сила. Сега можем да говорим за прогнозата до края на 2023 г. по отношение на икономическите показатели и големите проекти, държавната поръчка за отбрана ще бъде изпълнена на 100%, всички федерални проекти също се изпълняват в срок. Анализът на резултатите за последните шест години показва, че през 2023 г. ще надхвърлим приходите само в откритата част от 2 трилиона рубли. Това е почти двукратен ръст за 6 години. Правителството ни помага малко - 60% ръст на бюджетните инвестиции, но те се утрояват от нашите данъчни вноски, това е нашето съфинансиране на национални проекти. За 2-ра година собствените ни инвестиции надхвърлят 1 трилион рубли, а това ще бъде така и през 2023 г. - многократен, повече от 8-кратен, ръст за последните 6 години."

Шефът на "Росатом" благодари Путин за подкрепата, която е оказал за придобиването на Буденовското находище в Казахстан:

"Уверено заемаме второ място по отношение на резервите и сме в челната тройка по отношение на всички преобразувания на ядрения горивен цикъл (ЯГЦ) и запазваме това лидерство, запазихме и дори леко увеличихме доставките за всички наши патрньори."

"При доставките за приятелски страни в Азия, Китай, Близкия изток, Африка имаме до 60-70% ръст на различните видове доставки. Върху тях се оказва огромен политически и икономически натиск. В настоящия момент не виждаме особени перспективи за растеж на европейския пазар, не само поради недружелюбното отношение там, но и защото там няма потенциал за растеж. Потенциалът за растеж в енергийния сектор като цяло, и особено в ядрената енергетика, е в Азия и Близкия изток, където искат нашите технологии и нашите доставки, В този смисъл ние увеличаваме производството и ще затвърдим лидерството си."

Лихачов увери В. Путин, че "Росатом" запазва водещата си позиция в изграждането на АЕЦ в чужбина. Като примери ръководителят на "Росатом" посочи Беларуската АЕЦ, АЕЦ "Ел Даба" в Египет, АЕЦ "Рупур" в Бангладеш, въпреки че списъкът на чуждестранните проекти на Росатом е много по-широк:

"Продължаваме да сме лидери в износа на атомни електроцентрали. В момента изпълняваме 22 проекта, Беларуската АЕЦ е в пилотна експлоатация, през есента окончателно ще пуснем в експлоатация 2-ри енергоблок. Въз основа на резултатите от експлоатацията на първия блок през 2022 г. Беларус влиза в топ 20 на ядрените сили - повече от 14% ядрено производство. Беларус измести Обединеното кралство и изостава от Канада само с един от нашите ядрени блокове. 2-ри блок ще удвои ядрения енергиен потенциал на Република Беларус. Египет ще има 4-ти първи бетон, това ще бъде най-мащабното строителство - 4 блока се строят едновременно, Бангладеш - през есента ще доставим гориво за централата и още една ядрена мощност на планетата ще стане повече, имаме много комфортни отношения с бангладешките партньори."

Лихачов обърна специално внимание на научните разработки, които позволяват на "Росатом" да запази лидерската си позиция на световния пазар:

"От името на цялата индустрия бих искал да ви благодаря за удължаването на националния проект за развитие на оборудването, технологиите и научните изследвания до 2030 г., който изпълняваме съвместно с Курчатовския институт. Това включва подобряване на работата на най-продаваните ни реактори - ВВЕР, малките електроцентрали, бързите промишлени реактори и затварянето на горивния цикъл. Тук виждаме сериозна подкрепа от страна на правителството и Министерството на финансите, въпреки трудностите, и продължаваме да предлагаме на пазара перспективни направления. В този смисъл националният проект ще определя технологичния пейзаж поне за 40-50 години.Продължаваме да участваме активно в проекта ITER, който е международен проект, във Франция, в Кадараш. Управлението на проекта демонстрира голямото търсене на нашите технологии, доставки и специалисти,Въпреки всички трудности, този международен проект се изпълнява."

По-рано, В. Путин постави задачата делът на ядрената енергия в общия енергиен баланс на Русия да се промени от 20% на 25%.А. Лихачов потвърди, че задачата се изпълнява.Ръководителят на Росатом напомни за одобрената от правителството генерална схема за разполагане на електроенергийни обекти до 2035 г. и за подготвяната схема до 2042 г.Тезиси от А. Лихачов:Каква ще бъде основната "сол"?Да се увеличи леко производството в центъра, да се увеличи чувствително в Урал и да се стигне до Сибир и Далечния изток,Челябинска област и Хабаровски край са много благоприятни за развитието на ядрени компетенции,Като цяло губернаторите осъзнават, че това е стимул за развитието на региона - както по време на строителството, така и, което е най-важно, по време на експлоатацията,това е евтина и устойчива електроенергия, чиято ефективност може да се изчислява в продължение на десетилетия.

Неядрени проекти

Лихачов напомни и за 2 области от работата на "Росатом", които не са свързани с ядрената енергетика. Едната от тях се изпълнява от RENERA в Калининградска област, като проектът е свързан с производството на устройства за съхранение на енергия. Другата е свързана със създаването на машиностроителен клъстер, който, наред с другото, допринася за разработването на оборудване за производство на втечнен природен газ (LNG).

"Започваме сериозно да се занимаваме с електрическото задвижване и мислим за целева доставка на цялостно електрическо задвижване, включващо електродвигател, скоростна кутия и инвертор. В този случай сме много гостоприемни към всички жители на руския автомобилен пазар: ГАЗ, ВАЗ и УАЗ. Създаден е и най-големият клъстер за енергетика в страната:вие взехте решения за Атоменергомаш, за Ижора, за ОМЗ Спецстал. Напълно покриваме нуждите си и чупим рекордите на Съветския съюз: през 2023 г. ще произведем 5 реакторни корпуса и 18 парогенератора. Активно навлязохме в секторите на оборудването за втечнен природен газ и специалната стомана,въпросът за създаването на най-големия машиностроителен енергиен клъстер в Русия е затворен."

Източник: neftegaz.ru

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шефът на "Росатом" докладва на Путин: Европа няма потенциал и перспективи за растеж | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!