Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ВВС на Украйна: Руските ракети стават невидими, дроновете им се въртят в кръг и объркват системите за ПВО


Х-47М2 Кинжал, снимка: МО на Русия

За украинските войски става все по-трудно да прехващат и свалят руски ракети и дронове, заяви говорителят на Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна Юрий Игнат пред радио „Свобода“. Снарядите, изстреляни от силите на Москва, са способни да променят курса си за секунди, като по този начин стават „невидими“ за противовъздушната отбрана на Украйна, призна той.

Руските военни сега използват по-сложна тактика, „планират ударите си, програмират [ракетните] курсове … да заобиколят противовъздушната отбрана (ПВО) по най-ефективния начин и да използват слабите места“, каза той.

Снарядите „постоянно променят курса си“, обясни той и добави, че украински военнослужещ от противовъздушната отбрана едва може да „напише три думи“, за да опише траекторията на идващата ракета, преди тя вече да се е променила. „След това отново променя посоката си, и отново, и отново“, каза той.

В един такъв случай руските ракети прелетяха до най-западната Лвовска област на Украйна, преди да се върнат и да ударят военно летище в Хмелницка област в центъра на страната. Освен това в един момент руска ракета „може да изчезне от радарите и да стане невидима за радиолокаторите за определен период от време“, посочи той.

Според говорителя на ВВС на украйна руските дронове сега също „се въртят в кръг“, за да накарат украинската противовъздушна отбрана да загуби следите им.

В момента Киев използва скъпи системи за противовъздушна отбрана, доставени от Вашингтон и украинските съюзници в НАТО. Списъкът включва произведените в САЩ системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и произведените в Германия системи за противовъздушна отбрана „Ирис-Т“.

Миналия месец Юрий Игнат призна, че Москва има значително предимство пред Киев по отношение на електронната война. Русия има „много“ „мощни системи“, каза той, като призна, че Украйна „е започнала късно“ в това отношение.

Такива системи са особено добри в прихващането на дронове на врага, като ги принуждават да паднат.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ВВС на Украйна: Руските ракети стават невидими, дроновете им се въртят в кръг и объркват системите за ПВО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!