Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дмитрий Шугаев: Москва спира да доставя на България резервни части, отнема лицензи

Заради военната помощ за Киев, подчертава ръководителят на руската служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев

Русия спира доставките на резервни части за руска и съветска военна техника на неприятелски държави и отнема лицензите за право на ремонт на такава техника. 

Това съобщи ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) на Русия Дмитрий Шугаев, цитиран от „Интерфакс“. 

Той подчертава, че мярката се предприема като отговор на военните доставки за Киев.

Той говори ва форума "Армия-2023".

"По-конкретно, отнемат се лицензи на предприятия за право на ремонт на военна техника руско и съветско производство. Например на редица предприятия, разположени в България и Чехия, са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери тип "Ми", каза Шугаев.

"Спират се и доставките на резервни части и компоненти за авиационна и друга техника руско/съветско производство, намиращи се в неприятелски държави", уточни Шугаев.

Той допълни, че ведомството му следи отблизо трансфера на военна продукция към трети страни и приема мерки "влияещи не само на военно-техническото сътрудничество с недобросъвестните покупатели, но и на изграждането на отношенията на политическо ниво". 

"Напомням, че доставката на каквато и да било военна продукция зад граница е възможна само след като купувачът предостави сертификат за краен потребител. В съответствие с този документ вносителят поема задължения да не прехвърля получените продукти в трети страни без официалното съгласие на руската страна", подчертава Шугаев. 

През юни ФСВТС заяви, че руски оръжия се реекспортират незаконно в Украйна и често се озовават на черните пазари. Преди това агенцията обвини Словакия в грубо нарушение на международните задължения относно реекспорта на оръжия руско производство във връзка с прехвърлянето на самолети МиГ-29 на Украйна. За прехвърлянето на тези самолети към Киев съобщи и полският президент Анджей Дуда.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Дмитрий Шугаев: Москва спира да доставя на България резервни части, отнема лицензи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!