Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Новият руски свръхзвуков МиГ-41 с „космически възможности“ ще направи първия си полет през тази година

МиГ-41, новаторски самолет, притежаващ космически възможности, ще направи първия си полет през тази година. Тази превъзхождаща машина се очаква да се присъедини към редиците на руските ВВС в рамките на следващите 2-3 години. Това съобщи специализираният военен сайт bulgarianmilitary.com.

МиГ-41 е без аналог в своя клас и се очаква да замени МиГ-31. Докато техническите спецификации на тази нова разработка остават неразкрити, се спекулира, че МиГ-41 ще може да лети със скоростта на свръхзвуковите разузнавателни самолети на голяма височина. Тази отличителна черта се разработва и в американските, и китайските модели на такъв тип изтребители.

МиГ-41 ще работи в близки до космоса условия, постигайки скорости над Mach 3. Твърди се, че самолетът е способен да изстрелва сателити в ниски околоземни орбити и да прехваща хиперзвукови ракети. Тези смели твърдения накараха САЩ да нарекат МиГ-41 „фантазия“. Въпреки че е преждевременно окончателно да се категоризира МиГ-41 като плод на въображение или блъф, изглежда, че има значителен напредък в рамките на руския проект ПАК ДП, пише в анализа си bulgarianmilitary.com.

Разработчиците на самолета твърдят, че МиГ-41 ще постигне скорости, вариращи от Мах 4 до 4,5, доближавайки се до хиперзвукови скорости. Идеята за изстрелване на сателити не е особено новаторска, но конструкторите започнаха открито да обсъждат способността на самолета да разполага с противоспътникови ракети.

Самолетът принадлежи към поколение 5 ++ и дори към 6-то поколение. Авиониката е предназначена не само за пилотиран полет. Няма нужда човек да носи претоварвания от 9G, така че е осигурена работа в безпилотен режим.

До 6-то поколение самолетите ще трябва да имат:

  • Пълна скритост от радари благодарение на подобрена стелт технология;
  • мрежови способности с висока интеграция с други въздухоплавателни средства и сухопътни войски;
  • ефективност на полета при всички скорости;
  • възможността за безпилотен режим;
  • увеличен обхват на откриване и проследяване на множество цели;
  • лазерни оръжия

Руските конструктори са натоварени със задачата да осигурят свръхманевреност. Как са успели да разрешат противоречието между почти хиперзвуковата, от една страна, и стелт технологията, от друга, остава голяма тайна. Известно е, че когато самолетът достигне 3000 км/ч, всички известни стелт покрития започват да се разпадат бързо и скоро „голият“ самолет става ясно видим на екрана на радара.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Новият руски свръхзвуков МиГ-41 с „космически възможности“ ще направи първия си полет през тази година

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!