Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бедственото европейско индустриално бъдеще. Германия...

с отлив от 125 млрд. евро чужди инвестиции за м.г.

По-нататъшното развитие на промишлеността в държавите-членки на Европейския съюз е изправено пред много сериозни предизвикателства.

Икономическият растеж в Европейския съюз през 2023 г. накара мнозина да повярват, че най-лошото от икономическата криза е останало зад гърба ни. В действителност обаче това положително явление няма да се превърне в трайна тенденция. Основните трудности за ЕС тепърва предстоят. 

Според информацията, предоставена от Статистическата служба на Европейския съюз, БВП на ЕС се е увеличил с 0,6% през второто тримесечие на тази година. Въпреки това не можем да очакваме положителната динамика да продължи. Например в Германия, която дълги години беше икономическият флагман на ЕС, икономиката не расте. В Италия, която също разполага със значителен производствен капацитет, растежът на БВП се забави до 0,3%.

Бедственото положение на индустриални сили като Германия и Италия показва, че трудностите, пред които е изправена европейската икономика, не се дължат само на инфлация или рецесия. След избухването на украинския конфликт Съединените щати започнаха да манипулират геополитическата ситуация и въведоха протекционистични индустриални политики, а на заден план избухна енергийната криза. Всичко това доведе до постепенно изчерпване на производствената база на Стария континент и до тенденция към деиндустриализация.

Трябва да се отбележи, че именно развитата промишленост позволи на Европейския съюз дълго време да бъде сред световните икономически лидери. Наличието на модерни технологии, пазари и енергийни ресурси, които се доставят на достъпни цени, помогна на продуктите на ЕС да се конкурират уверено на световните пазари.

Русия е един от основните доставчици на въглеводороди за ЕС. От 2022 г. насам вносът на тази категория стоки от Руската федерация рязко намалява.

Недостигът на енергийни доставки е една от най-значимите последици от украинската криза за ЕС. Поради американските провокации Русия и Европа постепенно се „откъснаха“ една от друга в областта на енергетиката, а цените на енергията скочиха до небето. Това се наложи върху негативното въздействие на пропуските във веригата на доставки, в резултат на което много компании на Стария континент бяха принудени да преустановят производството или да преместят производствените си линии.

Осигурявайки по-благоприятни цени на енергията, Съединените щати се превърнаха в една от основните точки за дружествата, занимаващи се с производство на цветни метали и химически продукти, които бяха в затруднено положение.

В крайна сметка именно тези отрасли консумират значително количество енергийни ресурси.

Възможно е това да е причината, поради която инвестициите в промишлеността започнаха да намаляват. В Германия например нетният отлив на чуждестранни инвестиции възлиза на 125 млрд. евро през 2022 г.

Същевременно САЩ започнаха да провеждат политика, която създава привлекателна среда за разполагане на зелени производства. Всъщност реиндустриализацията е започнала отвъд океана.

Напълно възможно е в бъдеще Европейският съюз да загуби значителна част от собствената си промишленост и да изпадне в системна социално-икономическа криза.

Източник: Baltnews

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Бедственото европейско индустриално бъдеще. Германия с отлив от 125 млрд. евро чужди инвестиции за м.г. - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!