Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жилищната криза се изостря – Германия уверено върви на

долу

Милена Богданова, Fakti.bg

Усилията на Германия да увеличи предлагането на жилища се провалят, тъй като по-високите разходи за материали доведоха до спад на поръчките с повече от 30% през второто тримесечие, според данни на основните строителни компании в страната.

Броят на молбите за разрешителни за жилище е намалял с почти 24 000 между април и юни 2023 г., според базираната в Берлин ZDB. „Мрачна перспектива може скоро да принуди компаниите да започнат да съкращават работници“, каза Феликс Паклепа, управляващ директор на организацията.

Строителните компании в Европа страдат от комбинация от повишаващи се лихвени проценти и скок на разходите за материали. Това причинява драматични промени в Германия, където строителните компании наемат много хора, за да постигнат целта на управляващата коалиция да строи 400 000 жилища годишно.

Паклепа каза, че строителните компании сега са изправени пред перспективата да предоставят на работниците държавно субсидирани програми за отпуск или „в най-лошия случай“ съкращения на работни места.

Феликс Паклепа призова правителството да се намеси и спешно да предостави "инвестиционни стимули", атакувайки администрацията на канцлера Олаф Шолц за премахването на някои строителни субсидии миналата година.

Той добави, че германската държавна банка за развитие KfW може да помогне с по-евтини заеми и правителството трябва поне временно да намали "прекомерните енергийни изисквания" за сградите, за да предотврати влошаването на жилищната криза.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Жилищната криза се изостря ᐉ Новини от Fakti.bg - Имоти | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!