Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Назначаването на специален прокурор срещу Хънтър Байдън ще усложни предизборната кампания на баща му

Демократите се опасяват, че разследванията може да се разширят

Назначаването в петък на специален прокурор, който да разследва Хънтър Байдън, със сигурност ще хвърли дълга сянка върху кампанията за преизбиране на баща му Джо Байдън, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Новата роля на американския прокурор Дейвид Уайс от щата Делауеър, обявена в петък, може да принуди настоящия президент Джо Байдън да се изправи пред неприятни заглавия и да разсейва него и кампанията му за президентските избори през 2024 г., смятат високопоставени демократи.

УБИЙСТВЕНА ИСТИНА за войната в Украйна, отвъд пропагандата. Фиаското на Байдън. Защо Западът скри Зеленски. България е в ужасяваща позиция, защото...

„Това ще има значително въздействие върху преизбирането. Той рискува да бъде принуждаван непрекъснато да влиза в обяснителен режим. Всеки път, когато някой бива изправен пред голямо жури или получи призовка, пресата ще се занимава с това. Байдън иска да говори за икономика, оръжия, националната сигурност и (сега) ще му бъде по-трудно да го прави“, каза високопоставен член на Демократическата партия.

Демократите се опасяват, че разследванията на специалния прокурор може да се разширят.

"Специалните прокурори винаги намират неща, които не са очаквали да намерят. (Проучването срещу бившия президент Бил) Клинтън започна като разследване на сделка с недвижими имоти, която той и Хилари са сключили, когато той още е губернатор, и завърши с Моника Люински", припомни демократът.

През юли Хънтър Байдън пледира невинен по обвиненията в неплащане на повече от 100 000 долара данъци, дължими върху доходи от над 1,5 милиона долара през 2017 г. и 2018 г. Той не е сключил съдебно споразумение по друго дело, по което е обвинен в незаконно притежаване на огнестрелно оръжие докато употребявал незаконни наркотици, което е углавно престъпление.

Демократите се надяваха на постигане на споразумение за признаване на вина между Хънтър Байдън и прокурор Уайс. Това би позволило на президента да не се отклонява със съдебните проблеми на сина си и да прехвърли въпроса към разследвания на Конгреса.

Федерален съдия обаче отказа да приеме предложеното от Хънтън Байдън споразумение за признаване на вина и Уайс каза в петък, че впоследствие разговорите между двете страни са били прекратени.

Потенциален съдебен процес повишава възможността за безпрецедентен спектакъл в историята на САЩ: синът на действащ президент е изправен пред криминални обвинения, докато баща му води кампания за преизбиране, вероятно срещу републиканеца Доналд Тръмп, който пък е изправен срещу поне три предстоящи наказателни дела.

Републиканците обвиниха Джо Байдън, че е печелил от бизнес начинанията на сина му в Украйна и Китай, въпреки че все още не са представили никакви доказателства за неправомерни действия. Председателят на камарата на представителите Кевин Маккарти каза през юли, че камарата може да започне разследване за импийчмънт през есента.

Половината американци смятат, че Хънтър Байдън е получил преференциално отношение от прокурори, които се опитаха да постигнат споразумение за признаване на вина, показа през юни проучване на Ройтерс/Ипсос, преди опитите за съдебно споразумение да се провалят.

Но повечето анкетирани американци посочват, че споразумението за признаване на вина на Хънтър Байдън не е повлияло върху вероятността да гласуват за Джо Байдън през следващата година.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Назначаването на специален прокурор срещу Хънтър Байдън ще усложни предизборната кампания на баща му

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!