Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Анджей Дуда пред "Вашингтон пост": Сега руският империализъм може да бъде спрян евтино, защото не загиват американски войници

Автор: Марк Тийсен, washingtonpost.com

Сега е моментът да бъде спрян руският империализъм, защото цената, която САЩ плащат е ниска. Ако руският въпрос бъде оставен за бъдещето, тогава може да се стигне до проливане на американска кръв и цената за победа над Русия да скочи многократно. Това казва полският президент Анджей Дуда в пространно интервю за "Вашингтон пост". 

Следва цялото интеврю на журналиста Марк Тийсен с Анджей Дуда: 

"Това е много просто", каза ми миналата седмица полският президент Анджей Дуда. "В момента руският империализъм може да бъде спрян евтино, защото американски войници не умират." Но ако не спрем руската агресия сега, "ще трябва да се плати много висока цена".

По време на едночасовия ни разговор в президентския дворец Дуда отбеляза, че поляците са преживели 600 години руски усилия да подчинят тях и техните съседи. През XVIII в. Русия помага за разделянето на Полша, като я заличава от картата за 123 години. През 1920 г. болшевиките нападат "с надеждата да разпространят комунизма в цяла Европа", но са спрени от полските сили в битката при Варшава. През 1939 г. Съветският съюз отново напада заедно с нацистка Германия и "Сталин завзема половината от Полша като я поставя под съветска окупация", докато Хитлер не се обръща срещу съветските си съюзници. След това през 1945 г. Червената армия отново превзема Полша и "изтласква германските окупатори, за да ги замени със себе си", което води до "още 44 години зад Желязната завеса".

Сега, казва Дуда, сме свидетели на "възраждане на руския империализъм" - като се започне от нахлуването на Москва в Грузия през 2008 г., нападението срещу Украйна през 2014 г., пълномащабното ѝ нахлуване през миналата година - и "многократните ѝ заплахи, насочени към балтийските държави, Полша и цяла Централна Европа".

Владимир Путин и неговите приближени "мечтаят за властта на царете и възстановяването на царските територии". Трябва да спрем настъплението на Русия в Украйна сега, "за да не се стигне дотам, както през Първата и Втората световна война, американските войници да трябва да проливат кръвта си и да губят живота си в Европа, за да възстановят мира и свободата в света".

Когато изтъкнах, че около една трета от републиканците в Камарата на представителите наскоро гласуваха за прекратяване на помощта за Украйна, Дуда не показа загриженост. "Това е така, защото имате демокрация и сте свободни не всички да сте съмишленици", каза ми той с усмивка. Всъщност Дуда е изправен пред собствен антиукраински бунт. Крайнодясната коалиция "Конфедерация", която обеща да "спре украинизацията на Полша", има 13% в социологическите проучвания, което я прави третата по популярност в Полша. Ако нито партията "Право и справедливост" на Дуда, нито центристката опозиция не получат абсолютно мнозинство на парламентарните избори през октомври, "Конфедерацията" може да стане крал в новия парламент.

С други думи, подкрепата на Дуда за Украйна е политически смела. За съжаление в САЩ повечето от водещите републикански кандидати за президент не проявяват подобна смелост. Притеснява ли се Дуда какво ще се случи с американската подкрепа за Украйна, ако републиканците спечелят през 2024 г.? "Не", казва той, "не се съмнявам, че Съединените щати разбират отлично заплахата, която представлява руският империализъм".

"И съм дълбоко убеден, че САЩ също така разбират колко е важна демокрацията в Централна Европа. Всеки знае, че там, където е Русия, няма демокрация."

Десните правителства в Полша и Италия изглежда разбират това и силно подкрепят Украйна. Но унгарският министър-председател Виктор Орбан открито прегръща Путин и поставя под въпрос суверенитета на Украйна. Попитах Дуда защо смята, че Орбан толкова греши по този въпрос. "Имаме различен исторически опит", каза той. "В много страни от Южна Европа Русия предизвиква положителни исторически асоциации, защото ги е освободила от Османската империя. В Полша Русия е била само окупационна сила, никога страна, която ни е донесла свобода". Освен това, каза той, докато Полша се е подготвила за този момент като е диверсифицирала енергийните си доставки, "Унгария е до голяма степен енергийно зависима от Русия. Единствената атомна електроцентрала, с която разполагат, е построена още по времето на комунизма. Всичките им доставки на газ идват от Русия. Някои биха казали, че това е политическа грешка и аз съм съгласен с тях."

С военна подкрепа, хуманитарна помощ и приемане на бежанци никоя страна не е направила повече за Украйна от Полша. "Само военната ни помощ за Украйна е за повече от 2 млрд. долара", каза той. "Полша е предоставила на Украйна почти целия ни флот от самолети МиГ-29. Дадохме на Украйна и повече от 300 танка, включително най-модерните, най-съвременни германски "Леопарди".

Тази помощ е от полза не само за Украйна, но и за Съединените щати. Например Полша неотдавна изпрати на Украйна бойни хеликоптери Ми-24 съветски дизайн и купува нови американски хеликоптери Black Hawks и Apache, за да ги замени, създавайки американски работни места. Полша също така е приела повече украински бежанци от която и да е друга държава, а приблизително 77% от поляците са участвали в подпомагането на тези бежанци по някакъв начин, включително са дарили повече от 2 млрд. долара от собствените си джобове.

Въпреки че по-голямата част от поляците все още приемат украинците, "определено има проблем с умората от войната", казва Дуда. "В Полша има семейства, в чиито домове живеят украински семейства, които споделят едно и също пространство от година и половина насам." Той отбеляза, че историята на Полша с Украйна включва "някои много трудни моменти" като избиването на 100 000 поляци от украинските националисти в края на Втората световна война.

Неотдавна Дуда посети заедно с президента Володимир Зеленски региона в Западна Украйна, където са извършени основно кланетата и беше посрещнат с викове "Благодаря!" и "Да живее Полша!".

Въпреки тези предизвикателства поляците "помагат на украинците, защото разбират руската заплаха", каза Дуда. "Знаем, че когато руснаците идват, те изнасилват жени, убиват хора, депортират хора на Изток. Руснаците трябва да бъдат спрени."

В крайна сметка, каза той, това изисква Украйна да бъде приета в НАТО. "Аз съм сред тези, които се надяваха, че на Украйна ще бъде дадено повече, отколкото всъщност получиха" на срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналия месец, където администрацията на Байдън провали усилията на мнозинството съюзници да определят конкретен график за приемането на Киев.

"Разбира се, каза Дуда, не можем да приемем нова страна в НАТО, докато в тази страна все още се води война, но се надявах, че ще имаме покана към Украйна, за да затворим всякакъв въпрос за това дали Украйна ще стане член на НАТО някога в бъдеще." Той заяви, че ще настоява пред администрацията на Байдън да направи така, че Украйна да получи тази покана на срещата на върха по случай 75-годишнината на алианса догодина във Вашингтон.

Ако Украйна не разполага със защитата на НАТО за взаимна отбрана, ще се откаже ли някога Путин от стремежа си да завладее Украйна? "Въпросът не е дали Путин или други руски лидери ще спрат да искат да управляват Украйна един ден. Те може би ще искат да управляват целия свят", каза Дуда. "Въпросът е: ще им позволим ли? ... Мисля, че не трябва да им позволяваме. Не трябва да толерираме промяната на границите в Европа със сила". Той е прав. Би било хубаво да чуем водещите републикански претенденти за президентския пост да говорят с подобна морална яснота и президентът Байдън най-накрая да подкрепи конкретни усилия за приемането на Украйна в НАТО.

Източник: washingtonpost.com

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Анджей Дуда пред "Вашингтон пост": Сега руският империализъм може да бъде спрян евтино, защото не загиват американски войници | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!