Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Взривеният руски завод участвал в разработката на най-новия стратегически стелт бомбардировач

Плъзна версия за атака или диверсия на украинските и западните спецслужби

Проектът "Пратеник" се разработва под шапката на компанията "Туполев". Новият ракетоносец ще носи крилати ракети, високоточни авиобомби, хиперзвуково оръжие и ще е в състояние да преодолява незабелязано предните рубежи на ПВО на НАТО

Заявлението на губернатора на Московска област Андрей Воробьов, че Загорският оптико-механичен завод отдавна се занимава само с производство на пиротехника, е далеч от истината. Това пише в канала си в Телеграм опозиционното руско издание "Агенция".

Властите твърдят, че взривът е станал в склад за пиротехника на компанията "Пиро-Росс". Директорът ѝ Сергей Чанкаев обаче заяви, че взривът е станал в съседен склад, където са били складирани метални тръби и е нямало никакви горими материали.

Самата компания "Пиро-Росс" е в процес на обявяване на несъстоятелност. На сайта ѝ пише, че е създадена през 1994 г от четири предприятия от отбранителната промишленост - ФГУП "КХЗ", ФГУП "ФНПЦ НИИПХ", ФГУП "Сигнал", ФЦДТ "Союз". "От създаването си компанията се разви от малко пиротехническо конструкторско бюро до голямо предприятие по разработка и производство на пусково електромеханично оборудване, пиротехнически изделия, както и пиротехнически демонстрации и превоз на опасни товари", пише на главната ѝ страница.

Освен това местни жители са намерили на територията на завода предмет, приличащ на снаряд, пише в Телеграм канала "Осторожно, Москва". Такъв предмет се открива и на друго видео, заснето от очевидец. Военният експерт Ян Матвеев смята, че това е корпус на 122-милиметров снаряд, пише Агенция.

Според разследване на агенцията Загорският завод не само доставя оптика за руската армия, но от 2019 г участва в разработването на най-новия руски стратегически бомбардировач-ракетоносец от ново поколение "Пратеник". Доказателствата за това били в сайта за държавни поръчки.

Публикуването на държавните договори на завода е прекратено веднага след началото на войната в Украйна - през март 2022 г, но сключените преди това са още достъпни. Сред тях е "изработване на съставни части опитно-конструкторско изделия с шифър "Посланник-1ОЭП/Л" (Пратеник)". Срокът за изпълнение на договора е 2027 г, стойността - 69 млн рубли.

Поръчител по договора е националният изследователски институт (НИИ) "Екран" (Самара), който се занимава и с разработване на оборудване за военната авиация. Главният изпълнител по проекта компанията "Туполев", държавният поръчител - министерството на отбраната на РФ. Според договора за работата по проекта е трябвало да следят териториалните представителства на МО №1205 (Сергиев Посад) и №684 (Самара). Те отговарят за качествения контрол и приемането на продукцията от името на ведомството.

"Пратеник" е бомбардировач-ракетоносец с голям обсег, който се разработва от "Туполев" за руското МО от 2009 г. Както съобщава ТАСС, самолетът е проектиран по схемата "летящо крило", със стелт технология. Той ще може да носи съществуващи и перспективни стратегически крилати ракети, високоточни авиобомби, хиперзвуково оръжие, ще бъде оборудван с най-модерни средства за връзка и радиоелектронна борба.

Източник на РИА Новости във военно-промишления комплекс е съобщил, че новият стелт бомбардировач ще е в състояние да преодолява незабелязано предните рубежи на противовъздушната отбрана на НАТО.

През 2019 г. зам.-министърът на отбраната Алексей Криворучко обеща, че "Пратеник" ще постъпи на въоръжение до 2027 г. Той трябва да замени всички военни самолети на далекобойната авиация (Ту-22, Ту-95 и Ту-160) за сметка на по-големия си арсенал от високоточни средства за поразяване, включително хиперзвукови ракети.

По две други действащи държавни поръчки Загорският оптико-механичен завод доставя на Росгвардия бинокли и дозиметри. През 2019 г заводът е доставил на НИИ "Екран" станции за ранно предупреждение за облъчване "Л-150-28М" и "Л-140", с които се оборудват военните вертолети и самолети, разкрива още Агенция.

А в различни канали в "Телеграм" вече върви версията, че руските власти прикриват атака с дрон или диверсия на украинските и западните специални служби...

Превод и редакция: Епицентър.БГ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Взривеният руски завод участвал в разработката на най-новия стратегически стелт бомбардировач

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!