Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Танкерите с нефт към “Росенец“ и Лукойл вече са военна цел за украинската армия


Пристанището "Росенец"

Киев обяви, че танкерите със суров петрол от Русия за Европа в Черно море са военна цел за Украйна. Това съобщи икономическият съветник на Володимир Зеленски Олег Устенко в интервю за Politico. Това означава, че танкерите в Черно море, които превозват суров петрол за „Лукойл“ от Новоросийск към терминала „Росенец“ край Бургас, също са легитимна военна цел на украинската армия

Пред белгийската медия Устенко обяви решението на Киев:

„Всичко, което руснаците превозват през Черно море, е наша легитимна военна цел.“ Устенко обясни, че този ход е отмъщение за оттеглянето на Русия от зърнената сделка през Черно море, която беше договорена с посредничеството на ООН между Москва и Киев.

Според Устенко западните компании вече трябва да осъзнават, че не може да има повече бизнес както обикновено с Русия.

„От правна и морална гледна точка е напълно неоправдано тези кораби да продължат да доставят руски петрол“, каза той.

Украйна обяви водите около черноморските пристанища на Русия за „военнорискова зона“ от 23 август „до второ нареждане“. Зоната включва големи руски пристанища като Новоросийск, Анапа, Геленджик, Туапсе, Сочи и Таман.

„Черно море вече се приема като по-опасно място за международно корабоплаване“, коментира Байрън Маккини, директор на S&P Global Market Intelligence. – „Много кораби просто не отиват в района. Застраховката почти не съществува. Там, където има застраховки, те са много високи и тепърва ще се увеличават.”

В събота руската федерална морска агенция Росморречфлот съобщи, че руски танкер Sig е бил ударен от украинските сили, докато е плавал близо до  Кримския полуостров.

„Танкерът получи удар в машинното си отделение вероятно в резултат на атака от морски дрон“, казаха служители.

Миналия месец Русия е транспортирала почти 59 милиона барела суров петрол, една трета от общия й износ, от стратегическото черноморско пристанище Новоросийск, според разузнавателната фирма Kpler. От тях 32 милиона барела са отишли ​​за страните от ЕС. Пристанището обработва и други горива като дизелово гориво, газьол и нафта в допълнение към зърното, предназначено за световния пазар.

Новоросийск е и мястото, където завършва нефтеният тръбопровод на Каспийския тръбопроводен консорциум, който доставя до 1,3 милиона барела на ден петрол от Казахстан, откъдето той се доставя до световните пазари.

В Новоросийск също се намира голяма военноморска база на Черноморския флот на Русия. Миналата седмица украински морски дрон удари и повреди руски военен десантен кораб „Оленегорский горняк“.

Близостта на военните до търговските пристанища може да увеличи риска за цивилните кораби, предупреди Алексис Елендер, стоков анализатор в Kpler.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Танкерите с нефт към “Росенец“ и Лукойл вече са военна цел за украинската армия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!