Следвайте "Буднаера" в Телеграм

11 военни кораба на Русия и Китай се приближиха до бреговете на САЩ

Миналата седмица американските радари са регистрирали най-голямата чуждестранна флотилия, състояща се от 11 военни кораба на руския и китайския флот, които са се приближили до териториалните води на САЩ край бреговете на Аляска. Такъв брой кораби, приближаващи се на такова близко разстояние, не е бил наблюдаван никога в историята на отношенията между тези страни, съобщи Wall Street Journal.

Представители на Пентагона и ВМС на САЩ изразиха загриженост от тази ситуация, като подчертаха, че активно наблюдават действията на флотилията. В същото време източници във ВМС на САЩ потвърждават, че флотилията не е нарушила международните морски граници и е останала в международни води.

Боян Чуков пред "Гласове": Американските планове са много сериозна заплаха за България. Правителството ни води към превръщане във фронтова държава

Корабите са плавали близо до Алеутските острови на Аляска, но никога не са навлизали в териториалните води на САЩ, подчертава Wall Street Journal.

Четири американски разрушителя са били изпратени да наблюдават руските и китайските кораби, които са провеждали съвместни учения в района.

„Това е безпрецедентно по отношение на размера и обхвата на тази съвместна военноморска оперативна група между Русия и Китай, работеща в много тясно сътрудничество“, заяви сенатор Дан Съливан от Аляска пред Fox News. „Независимо дали живеете в Аляска като мен или на източното крайбрежие на Съединените щати, много голяма бойна група за повърхностни действия между нашите двама основни противника, която проучва много близо до бреговете на Съединените щати, е обезпокоителна“, коментира Съливан.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 11 военни кораба на Русия и Китай се приближиха до бреговете на САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!