Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПИК И "РЕТРО": 456 бона за сметки в резиденцията на Радев

Над 450 хиляди лева за битови сметки са пръснати само за половин година за издръжката на резиденция „Бояна“, където живее и президентът Румен Радев заедно със съпругата си Десислава. Това става ясно от предоставени данни от Министерския съвет по Закона за достъп до обществена информация.

Колосалната сума е похарчена за периода от 01.01.2023 до 30.06.2023 г. За електрическа енергия за шестте месеца от началото на годината са били платени 278 936,77 лв. За водоснабдяване – 26 419,72 лв., а за газ за отопление – 151 023,55 лв. Общата сума с точност до стотинка възлиза на 456 380,04 лв.

На територията на резиденция „Бояна“ има множество сгради, сред които е и известната като вила „Калина“ президентска къща, обитавана вече втори мандат от държавния глава Радев и първата дама. От Министерския съвет обаче отказват да предоставят информация дали и други лица, заемащи властови позиции в управлението на държавата, пребивават на територията на резиденцията заради защита на личните данни. Така не става ясно дали премиерът Николай Денков също е сред ползвателите на държавния комплекс в полите на Витоша. Предшественикът му Кирил Петков отказа да се настани там и остана да живее в апартамента си в центъра на София. Докато пък Бойко Борисов беше премиер, той отсядаше от време на време във вила в резиденцията, но основно живееше в къщата си в Банкя.

Ако и за следващата половина от настоящата година разходите на комплекс „Бояна“ вървят със същите темпове, те ще стигнат милион. Наскоро стана ясно, че стойността на цялата резиденция е оценена на 26 милиона лева. Това се разбра благодарение на обществена поръчка за застраховането ѝ, публикувана в края на 2022 г. Само пералното помещение в комплекса е било оценено на стойност 265 хил. лв.

Последният основен ремонт в резиденцията е правен през 2017 г. на обща стойност 6 555 748,17 лв., включващ извършване на строително-ремонтни работи на някои помещения, както и въвеждане на енергоефективни мерки. От януари същата година Румен Радев и жена му живеят без прекъсване във вила, простираща се на 400 квадратни метра, но ползват екстрите в целия комплекс. Преди време „Ретро“ публикува ексклузивни кадри, на които се видя, че дъщерята на президента от първия му брак с банкерката Гинка Кесякова – Дарина, както и неговата племенница София са чести гости в резиденцията. Младите девойки бяха публикували видеоклипове в социалните мрежи, на които плажуват край басейна на резиденцията, пушат наргилета и се вихрят в диви купони с чалга музика посред нощ на беседките край него.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САМО В ПИК И РЕТРО: 456 бона за сметки в резиденцията на Радев  - Информационна агенция ПИК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!