Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЦРУ модерира Уикипедия, разкри съоснователят на онлайн енциклопедията

Уикипедия е един от многото инструменти, използвани от американския либерален истаблишмънт и неговите съюзници в разузнавателната общност за водене на „информационна война“, заяви съоснователят на сайта Лари Сангър пред журналиста Глен Грийнуолд.

В интервю за подкаста System Update на Грийнуолд Сангър се оплака как сайтът, за чието основаване е помогнал през 2001 г., се е превърнал в инструмент за „контрол“ в ръцете на ляво-либералния естаблишмънт, сред които той посочи ЦРУ, ФБР и други американски разузнавателни агенции.

US аналитик: ЦРУ е главният световен спонсор на журналистиката, налагаща гледната точка на САЩ

Поручик Списаревски

"Режимът в САЩ използва онлайн енциклопедията Wikipedia като инструмент за водене на „информационна война“, разкрива съоснователят на сайта Лари Сингър.
Според Сингър, ЦРУ, ФБР и други американски разузнавателни агенции са манипулирали сайта,
премахвали са уличаваща информация и са го използвали като "инструмент за контрол" на масите.
„Имаме доказателства, че още през 2008 г. компютрите на ЦРУ и ФБР са били използвани за редактиране на Wikipedia. Мислите ли, че от тогава са спрели да го правят? - завършва с въпрос Сингър.
@BGmilitary
~~~~~~~~
Не само Уикипедия ,но и голяма част от историята ни ,е филтрирана и пренаписана с пропагандна цел. Имаха на разположение цели 33 години и парите на сорос. Поручик Списаревски | Facebook

В интервю за подкаста System Update на Грийнуолд Сангър се оплака как сайтът, за чието основаване е помогнал през 2001 г., се е превърнал в инструмент за „контрол“ в ръцете на ляво-либералния естаблишмънт, сред които той посочи ЦРУ, ФБР и други американски разузнавателни агенции.

„Имаме доказателства, че още през 2008 г. компютри на ЦРУ и ФБР са били използвани за редактиране на Уикипедия“, каза той. – „Мислите ли, че са спрели да правят това тогава?“

Дейността на ЦРУ и ФБР в Уикипедия за първи път беше оповестена публично от студент по програмиране, Върджил Грифит, през 2007 г. Грифит разработва програма, наречена WikiScanner, която може да проследи местоположението на компютрите, използвани за редактиране на статии в Уикипедия, и открива, че ЦРУ, ФБР и множество големи корпорации и правителствени агенции редактират онлайн енциклопедията за инкриминираща информация.

Компютрите на ЦРУ са използвани за премахване на броя на жертвите от страницата за войната в Ирак, докато компютри на ФБР са използвани за премахване на въздушни и сателитни снимки на американския затвор в залива Гуантанамо в Куба. Компютрите на ЦРУ са били използвани за редактиране на стотици статии, включително записи за тогавашния ирански президент Махмуд Ахмадинеджад, ядрената програма на Китай и аржентинския флот.

Някои редакции са по-дребнави, като бившият шеф на ЦРУ Уилям Колби  е редактирал информацията за себе си, за да разшири списъка си с постижения.

„Голяма част от разузнаването и информационната война се водят онлайн на уебсайтове като Уикипедия“, каза Лари Сангър.

Собственикът на социалната мрежа Twitter, която беше ребрандирана на Х, Илон Мъск даде достъп на журналисти до документи, показващи как бившите ръководители на платформата са заговорничили с ФБР за премахване на съдържание, което американското правителство не е искало да бъде известно на обществото.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг също призна, че Facebook, най-голямата социална мрежа, е цензурирала информация, която би навредила на предизборната кампания на президента Джо Байдън през 2020 г. по пряко искане на ФБР, както и информация за Ковид и ваксините, която в последствие се е оказала вярна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЦРУ модерира Уикипедия, разкри съоснователят на онлайн енциклопедията

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!