Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Франция блокира опит на САЩ да купи френска компания за части за ядрени реактори


Атомната централа Cruas в Ардеш, Франция. Снимка: Wikimedia/Florian Pépellin/Creative Commons

Франция търси начини да предотврати попадането на Velan SAS, местен доставчик на части за ядрени реактори, в ръцете на САЩ, за да защити тази стратегическа индустрия, съобщи Bloomberg.

Франция е една от малкото страни в Европа, която не е изпаднала в енергийна криза благодарение на атомните си електроцентрали, които й осигуряват 70% от електроенергията.

Компанията Velan SAS доставя клапани и услуги за Electricity de France SA, френския държавен гигант за комунални услуги, работеща с 56 ядрени реактора на 18 обекта във Франция и който има допълнителен капацитет за производство на електроенергия в страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Близкия изток.

Velan SAS е френско дъщерно дружество на базираната в Квебек, Канада, компания за производство на индустриални клапани Velan, Inc.

Flowserve Corp, мултинационална компания със седалище в Тексас, САЩ, иска да купи Velan SAS за 247 млн. долара.

Франция обаче иска да предотврати попадането на бизнеса в ръцете на американската компания и вече си е осигурила изключване от продажба за Segault SAS, която е собственост на Velan SAS и която осигурява компоненти за френския флот от подводници с балистични ракети – основното оръжие на ядреното възпиране на страната. Вече е сключено споразумение, което да гарантира, че дъщерното дружество ще остане във френски ръце.

Източници на Bloomberg заявиха, че Париж иска да сключи подобни договорености за останалата част от френското дружество Velan SAS, с опции, включващи направо блокиране на закупуването му от Flowserve, или ограничения, чието естество не е уточнено.

„Ако САЩ получат контрол върху производител на оборудване за държавната компания на Франция Electricity de France, те биха могли да предотвратят износа на френски ядрени реактори за Китай“, заяви френският сенатор Мари-Ноел Лиенеман относно предложението за поглъщане на френското дружество от американската компания.

„Не само отбранителните индустрии са стратегически – ядрената индустрия е ключова за икономическото възстановяване на Франция и нейния преход“, каза депутатът.

Докато големите европейски икономики като Германия са изправени пред енергийни проблеми и опасност от деиндустриализация, Франция успя да избегне потъването в рецесия, благодарение до голяма степен на своите атомни електроцентрали.

Въпреки това, тъй като няма собствени уранови мини, Париж е принуден да разчита на внос, за да захранва мрежата си от ядрени централи.

Френският президент Еманюел Макрон обяви 20 млрд. евро зелен данъчен кредит пакет от субсидии през май на френските компании, в отговор на натиска на администрацията на Байдън да привлече европейските производители, особено енергоемките индустрии, да се преместят в САЩ.

Белият дом предложи десетки милиарди долари субсидии за преместването на европейски компании в САЩ като част от американския закона за намаляване на инфлацията, за да плащт данъци на американската държава.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Франция блокира опит на САЩ да купи френска компания за части за ядрени реактори

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!