Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ


Снимка: Wikimedia/Creative Commons

Белият дом и Министерството на финансите на САЩ разкритикуваха решението на компанията за кредитен рейтинг Fitch да понижи дългосрочния рейтинг на САЩ от AAA на AA+.

„Категорично не сме съгласни с това решение“, заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери. Според нея това „противоречи на реалността“, защото президентът Джо Байдън е довел американската икономика до „стабилно възстановяване“.

Министърът на финансите Джанет Йелън също не се съгласи с решението на Fitch, като заяви, че то е „произволно и се основава на остарели данни“ и че американските държавни ценни книжа остават „най-сигурния и ликвиден актив в света“.

Fitch е една от трите големи агенции за кредитен рейтинг в САЩ заедно с Moody’s и Standard & Poor’s. Във вторник Fitch обяви, че „дългосрочният рейтинг на емитента на чуждестранна валута“ на Вашингтон ще бъде понижен, позовавайки се на проблеми с управлението, нарастващите дефицити и задаващата се рецесия.

Решението „отразява очакваното фискално влошаване през следващите три години, високото и нарастващо бреме на дълга на сектор „Държавно управление“ и ерозията на управлението“ в сравнение с други страни със сходен рейтинг през последните 20 години, „което се проявява в многократни противопоставяния на лимита на дълга и решения в последната минута“, заявиха от Fitch.

Компанията прогнозира нарастващ държавен дефицит, отбелязвайки, че съотношението на дълга към БВП на САЩ в момента е 100,1%, два и половина пъти по-високо от медианата на страните с рейтинг ААА от 39,3%. Fitch също така цитира неотдавнашните увеличения на кредитните проценти на Федералния резерв, „отслабването на бизнес инвестициите и забавянето на потреблението“, за да прогнозира „лека рецесия“ през четвъртото тримесечие на 2023 г. и първото тримесечие на 2024 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!