Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Файненшъл Таймс“: САЩ вече са сключили сделка с България за 155-мм снаряди за Украйна

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се стреми да увеличи доставките на важни боеприпаси за Украйна, за да подкрепи контраофанзивата срещу руските окупационни сили, пише в. "Файненшъл Таймс".

Усилията сега са насочени към доставката на повече снаряди калибър 155 мм за гаубиците, които Украйна използва по протежение на фронтовата линия, и включват доставки от международни съюзници в краткосрочен план и планове за увеличаване на производството в САЩ през следващите две години.

"Лично аз седя в кабинета си всяка сутрин и отделям 30 минути за 155-милиметрови боеприпаси", заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан миналия месец на Аспенския форум по сигурността.

Длъжностни лица заявиха, че администрацията на Байдън е била наясно от месеци, че високата скорост на използване на боеприпасите в Украйна ще започне да изчерпва доставките, и е увеличила усилията си да достави снаряди на фронтовата линия, когато войната навлезе в решаваща фаза. Европейските доставки също се изчерпват, а миналата седмица "Файненшъл таймс" съобщи, че Украйна е започнала да изстрелва боеприпаси, произведени в Северна Корея. (В статията се казва, че боеприпасите са били предназначени за РСЗО "Град", съдейки по маркировката, произведени са през 80-90-те години на миналия век и най-вероятно са трофейни. Украински командир е заявил пред журналистите, че снарядите са били конфискувани от "приятелска страна" на севернокорейски кораб - б. р.).

САЩ вече са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на снаряди за Украйна и водят разговори с Япония за същото, твърдят официални лица, цитирани от изданието.

"Преди ускоряването на производството за Украйна по-голямата част от вниманието на армията беше насочено към нови танкови боеприпаси", казва бригаден генерал в оставка Гай Уолш, изпълнителен вицепрезидент на Националната отбранителна индустриална асоциация.

През последните 10 години Пентагонът е поискал да закупи само около 790 000 155-милиметрови снаряди, предимно за използване в учения. Това предполага, че САЩ вече са предоставили на Украйна повече от количеството 155 мм, което тя е закупила за през последното десетилетие, сочи доклад на мозъчния тръст Център за нова американска сигурност във Вашингтон.

Усложняването беше свързано с решението на САЩ да съкрати отбранителната си индустриална база след края на Студената война.

"Не очаквахме и не се подготвихме за дълга война и промишлената база беше ограничена по отношение на ефективността", казва Марк Канчън, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Усилията на САЩ и техните съюзници в областта на боеприпасите идват в момент, когато Украйна засилва продължаващата вече седмици контраофанзива в южната и източната част на страната. В четвъртък и петък Киев съобщи, че е отвоювал Старомайорское - село в югоизточната част на Донецка област, което беше под руска окупация от началото на пълномащабната инвазия.

Артилерийските боеве доминират в голяма част от сраженията на фронтовата линия, като и двете страни изстрелват хиляди снаряди всеки ден.

Недостигът на американски доставки на 155-милиметрови снаряди, които да подпомогнат сегашните настъпателни действия, беше важна причина за спорното решение на президента Джо Байдън от миналия месец да разреши доставките на касетъчни боеприпаси за Украйна.

Решението "помогна да се гарантира, че Украйна има необходимите боеприпаси и че те няма да свършат", заяви един от американските служители.

"Намираме се в момент, в който те доставят на Украйна на нивото, на което могат, и са им дали толкова, колкото могат, като същевременно са запазили резервите, които смятат, че е важно да имат в случай на непредвидена криза", заяви Стейси Петиджон, директор на Програмата за отбрана в Центъра за нова американска сигурност.

Украинските лидери непрекъснато призовават западните съюзници да увеличат доставките на оръжия - от системи за противовъздушна отбрана до изтребители, тъй като страната е подложена на натиск от страна на международните партньори да ускори контраофанзивата.

Миналата седмица Володимир Зеленски, президентът на Украйна, заяви, че усилията се случват по-бавно от очакваното, защото "нямаме достатъчно боеприпаси и въоръжение, както и достатъчно бригади, които да са подходящо обучени на тези оръжия".

Според полковник Мартин О'Донъл, говорител на американската армия за Европа и Африка, САЩ и международните им съюзници досега са обучили 66 000 украински военнослужещи. САЩ са отделили повече от 43 млрд. долара за военна помощ, включително 198 155-милиметрови гаубици, както и над 2 млн. снаряди за тях.

"Украйна е добре подготвена и добре обучена, за да постигне успех", заяви миналата седмица американският министър на отбраната Лойд Остин.

Но това не е намалило нуждата от 155-милиметровите снаряди, които тежат около 45 кг и се изстрелват от гаубични артилерийски системи, включително американските М777 и М109, предоставени на Киев.

Понастоящем САЩ работят и за увеличаване на доставките на снаряди, като според американската армия целта е до 2025 финансова година да се произвеждат до 90 000 снаряда месечно в сравнение с 24 000 сега и 14 000 месечно преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Производството обаче се осъществява основно в четири обекта, собственост на правителството и управлявани от изпълнители - в Пенсилвания, Тенеси, Вирджиния и Айова. В доклад на CNAS усилията се описват като "разпределен производствен процес с множество затруднения".

Американската армия изгражда още производствени линии, включително преоборудване на съоръжение в Онтарио, Канада, и изграждане на нова монтажна линия в Тексас. Представители на армията заявиха, че може да създадат и нови съоръжения за зареждане, сглобяване и опаковане на 155-милиметрови снаряди в Арканзас, Айова и Канзас.

"Президентът Байдън заяви, че се ангажира да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заявиха от Съвета за национална сигурност на САЩ, припомня "Файненшъл Таймс".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Файненшъл Таймс“: САЩ вече са сключили сделка с България за 155-мм снаряди за Украйна | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!