Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Според карта в "Первый канал" Русия е унищожила украински морски дронове близо до Варна и Бургас

Руският флот спря атака с украински морски дронове в Черно море близо до Варна и Бургас

Украйна: Не сме атакували и няма да атакуваме цивилни плавателни съдове в Черно море


Източник: Телеграм

Според руски канали в Телеграм Русия е унищожила трите украински безпилотни катера в Черно море на 340 км от Севастопол. От картата, публикувана от канала на руската телевизия "Первый канал", се вижда, че това се е случило по-близо до Варна и Бургас, отколкото до руския черноморски град.

Москва обяви, че Киев е извършил терористична атака срещу руски транспортни кораби, които са били екскортирани от двата кораба на Руския Черноморски флот "Сергей Котов" и "Василий Быков", които са изпълнявали задачи по контрол на корабоплаването на 340 км югозападно от Севастопол.

"Украйна се опита да атакува руски цивилни плавателни съдове в Черно море с безпилотни катери, но руските военноморски сили откриха и унищожиха своевременно нападателите", съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. И уточни, че след това "Сергей Котов" и "Василий Биков" са продължили да изпълняват задачите си - да патрулират в района и да да контролират навигацията.

Киев отрече да е атакувала цивилни плавателни съдове в Черно море и ги нарече "измислици".

"Без съмнение тези изявления на руските представители са измислени и не съдържат и капка истина. Украйна не е атакувала, не атакува и няма да атакува цивилни плавателни съдове или каквито и да било други граждански обекти", заяви за Ройтерс Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Информацията за инцидента не може да бъде потвърдена от независим източник, но след като Москва се оттегли от зърнената сделка, тя обяви, че няма да допусне кораби до украинските пристанища.

Според руски канали в Телеграм украински морски дронове са се опитали да атакуват два руски кораба, натоварени със задачата да наблюдават навигацията в югозападната част на Черно море, на около 340 километра от Севастопол, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. От картата, показваща мястото на атаката, публикувана в Телеграм канала Военен наблюдател, обаче се вижда, че инцидентът е по-близо до българското крайбрежие, отколкото да руското и украинското.

Украйна: Не сме атакували и няма да атакуваме цивилни плавателни съдове в Черно море

„Тази вечер въоръжените сили на Украйна направиха неуспешен опит да атакуват патрулните кораби „Сергей Котов“ и „Василий Биков“ от Черноморския флот с три безпилотни катера“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Всички морски дронове са били унищожени от руския флот, като и двата кораба продължават операциите в района, се казва в изявлението.

Междувременно малко преди атаката през територията на България е прелетял американски разузнавателен дрон RQ-4B Global Hawk в посока Черно море. Той е извършил част от полета с изключен транспордер, според FlightRadar24.

Руският флот спря атака с украински морски дронове в Черно море близо до Варна и Бургас

„Сергей Котов“ вече попадна под украинска атака с дронове в същия район миналата седмица, според Министерството на отбраната на Русия, което добави, че плавателният съд е унищожил и двата морски дрона, участващи в нападението, на разстояние 1 000 и 800 метра.

През последните месеци Киев засили атаките с дронове срещу полуостров Крим, включително Севастопол, който служи като ключова база за руския Черноморски флот. Миналия месец Министерството на отбраната заяви, че е прихванало масова атака с дронове по критична инфраструктура на полуострова, включващ близо 30 безпилотни летателни апарата.

Това стана и след нападение с украински морски дрон на Кримския мост, което повреди един участък от пътното платно и отне живота на семейство (майка и баща), и рани непълнолетната им дъщеря.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Според карта в "Первый канал" Русия е унищожила украински морски дронове близо до Варна и Бургас | Днес.dir.bg

Руският флот спря атака с украински морски дронове в Черно море близо до Варна и Бургас

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!