Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След ,,победата" за Росенец: Цените на горивата пак тръгват нагоре

BG VOICE

Цените на горивата тръгнаха стремглаво нагоре. Бензинът и дизелът на места вече надхвърлят  2,60 лева за литър.

Според собственика на бензиностанция в Монтана Ангел Димитров цените на горивата вървят ежедневно нагоре заради борсовата цена на петрола.

"Тя е скочила с над 10% за месец. Тенденцията е цените на дребно да скочат още малко нагоре. Смятам, че това ще е в рамките на 10 стотинки. До две седмици може да очакваме минимум 5-6 стотинки покачване на цените на горивата", посочи той пред NOVA. 

По думите му отнемането на концесията на "Росенец" не би следвало да повлияе на цената на горивата.

"Цените на горивата определено тръгват нагоре, но не стремглаво. Още от 1 август ще има повишение на цената на пропан-бутана, защото парламентът премахна нулевата ставка ДДС. Ръстът ще е в рамките на 20-22 стотинки на литър с ДДС. Поскъпването на петрола в международен план влияе цялостно на повишаване на цените на горивата". Това пък каза Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация.

Според него покачването на цените на горивата е закъсняло. "То се дължи на ръста в цените на готовите продукти, плановите ремонти в рафинериите съвпаднаха с непредвидени проблеми. Това вдигна цените на бензина и дизела, а пазарът е много стресиран. Повишената консумация в Китай също обуславя ръста. Очакваме между 5 и 7% на продуктите", заяви той.

По думите му концесията на "Росенец" не се знае как ще повлияе на цените, но трудно ще се справим без рафинерия с доставките. "Нямаме необходимата бройка вагони или цистерни, нито има изобилие на горива. В Румъния и Гърция производствените цени на горивата са с 20 стотинки над тези на "Лукойл", без да се включва цената за доставка", обясни Бенчев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Цените на горивата пак тръгват нагоре

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!