Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Daily Mail: Война с Русия? Великобритания остана само с 40 танка, готови за битка

Великобритания разполага само с 40 танка и около дузина фрегати и разрушители, готови да започнат война, съобщи британският Daily Mail.

Цифрите са най-ниските в съвремeнната история на страната и депутатите предполагат, че те показват, че Обединеното кралство ще има трудности, ако се наложи да води война срещу Русия, твърди британската медия.

Смята се, че руската армия е загубила над 2000 танка в конфликта в Украйна, но има още толкова в резерв, пише Daily Mail.

Началникът на британските въоръжени сили призна, че не е „доволен“ от ситуацията и че са необходими подобрения в запасите на армията и Кралския флот.

Но адмирал сър Тони Радакин, началник на щаба на отбраната, настоя, че Обединеното кралство е основен участник в НАТО.

В комисията по отбрана на Камарата на общините  твърдението му, че Великобритания може да предостави дивизия – около 17 500 напълно оборудвани войници, придружени от превозни средства и артилерия – на алианса беше отхвърлено като „фантазия“.

В момента армията е с най-малки запаси от времето на Наполеоновите войни с Франция досега поради недостиг на танкове и бронирани машини, пише Daily Mail.

Депутатът Марк Франсоа каза пред Daily Mail: „Беше ясно от доказателствата на началника на въоръжените сили, че в момента армията ще е затруднена да води война с Русия. Фантазия е да се предполага, че можем да предоставим бойна дивизия на НАТО.“

На хартия Обединеното кралство има около 200 танка. Но от тях само 40 са готови да воюват, стана ясно по време на изслушването в комисията по отбрана в парламента.

Сър Тони Радакин отговори, че Великобритания „инвестира като луда“ в бронирани превозни средства, които ще бъдат налични до края на това десетилетие.

Той също каза на депутатите: „Имахме 19 фрегати и разрушители, които впоследствие намалихме на 17, защото някои от тези кораби бяха много скъпи. Някои са за поддръжка и ремонт, така че вероятно са 11 или 12, които са на разположение за работа.“

Сър Тони Радакин добави: „Във въоръжените сили е вярно, че трябва да имаме по-големи запаси. Така че не бих казал, че съм доволен“.

Обединеното кралство е предоставило 14 танка Challenger 2 на Украйна от началото на войната.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Daily Mail: Война с Русия? Великобритания остана само с 40 танка, готови за битка

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!