Следвайте "Буднаера" в Телеграм

The Economist посочва всички признаци, че Китай се готви за война

The Economist определя покупките на суровини и храни като признаци, че Китай се готви за война, пише RBK.

Китай е прекарал десетилетия в подобряване на въоръжените си сили, укрепил е икономиката си срещу евентуални санкции и се е погрижил за продоволствената сигурност, пише изданието

След разпадането на Съветския съюз и официалния край на Студената война САЩ доминираха в света в продължение на няколко десетилетия, но нарастващата заплаха от страна на Китай може да доведе до нов световен конфликт, пише The Economist.

Най-вероятната „гореща точка“ между страните може да бъде Тайван, за който Пекин „претендира“, а Вашингтон го подкрепя. Както отбелязва списанието, Китай е прекарал десетилетия в подобряване на въоръжените си сили, укрепил е икономиката си срещу евентуални санкции и се е погрижил за продоволствената сигурност.

„Всички тези действия създадоха страх от война, но те не означават непременно, че тя е неизбежна. Затова предизвикателството пред западните разузнавателни служби е да си представят как Китай може да се отклони от тази предпазлива линия в навечерието на действителна атака“, се казва в статията.

The Economist посочва, че Западът трябва да обърне внимание на възможните признаци, че Китай се готви за война. Става въпрос за покупки на стоки, храни и метали. Много от тези стоки идват в Китай от чужбина и се купуват директно от държавата, така че търговските данни „са полезен индикатор за намеренията на правителството“. Анализаторите на списанието смятат, че е полезно да се забелязват увеличенията на доставките, внезапните промени във вноса или износа, покупките, които са в разрез с пазара, и действията, които не съответстват на историческите тенденции.

„Нито една информация няма да покаже, че предстои война. Но чрез обединяване на наблюденията може да се формира правдоподобна система за ранно предупреждение“, отбелязват авторите.

Говорейки за енергия, The Economist отбелязва, че Китай внася почти три четвърти от петрола, който консумира. Това гориво съставлява едва 20% от енергийното потребление на страната, но „ще бъде от решаващо значение за евентуални военни действия“. „Ако Китай започне да натрупва резервите си – в момента те са достатъчни за три месеца при сегашните нива на потребление – това ще бъде един от най-добрите индикатори, че се готви за война“, казва Габриел Колинс, изследовател в университета Райс.

Газът има много по-малък дял в енергийния баланс на Китай, но той също може да бъде „ключ“ към предстоящия конфликт, казва Колинс. Ако Китай се страхува да не бъде отрязан от чуждестранни доставки, вероятно ще гори повече въглища, с които разполага в изобилие, което също може да доведе до бум в покупките на този ресурс, каза експертът.

Освен това Пекин ще се нуждае от непрекъснати доставки на храни, за да поддържа жизнения стандарт на гражданите си по време на боевете. Както отбелязва The Economist, Китай вече внася повече селскостопански продукти от която и да е друга държава, а запасите му от пшеница могат да задоволят търсенето за 18 месеца.

В същото време, ако Пекин наистина се подготвяше за война, той вероятно щеше да започне да купува още повече селскостопански продукти, особено соя (Китай внася 84% от потреблението си на този продукт). По-голямата част от боба отива за изхранване на прасета (свинското месо съставлява 60% от общото потребление на месо в страната).

През юли Пентагонът съобщи, че в Китай е в ход най-голямото и най-бързото военно укрепване в историята. През октомври миналата година китайският президент Си Дзинпин си постави за цел до 2027 г. да превърне въоръжените сили на Китай в армия от „световна класа“. САЩ трябва да се подготвят за това предварително, заяви лава на Индо-тихоокеанското командване на американската армия адмирал Джон Акуилино.

Си Дзинпин твърди, че Пекин се стреми към „мирно обединение“ с Тайван, но не изключва възможността да се наложи да прибегне до сила и да „предприеме всички необходими мерки“.

Тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед за отпускане на военна помощ на Тайван със специални правомощия. Украйна получава американски оръжия по подобна схема.

Китайското министерство на отбраната предупреди, че САЩ превръщат Тайван в буре с барут, като му продават оръжия (КритичноБГ публикува новина по темана, която може да прочетете: ТУК)

Пекин призова Вашингтон да спазва „принципа на един Китай“ и незабавно да спре продажбите на оръжия на Тайпе, както и „всяка форма на военен сговор между САЩ и Тайван“ и да спази обещанието да не подкрепя „независимостта на Тайван“.

Съединените щати настояват, че се придържат към политиката на „един Китай“, но в същото време от 1979 г. насам съществува закон, който им позволява да доставят оръжие в случай на външни заплахи за сигурността на Тайван.

Прочетете повече в RBC:
Източник: RBK

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: The Economist посочва всички признаци, че Китай се готви за война - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!