Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Украинските сили са спрени във всички посоки. Относно арестите "за написани думи", в Украйна разстрелват за такива неща

Украинските въоръжени сили са спрени и изтласкани във всички посоки, като поради тежките загуби са изтеглили щурмовите си части. Това съобщи пред журналисти руският президент Владимир Путин. По думите му, от началото на така нареченото контранастъпление Киев е загубил 415 танка и „повече от 1300 бронирани машини от различни класове“. Що се отнася до арестите "за написани думи", "в Украйна разстрелват, не за това, а за подобни неща", подчерта Путин и добави: "Това не означава, че трябва да го правим, но трябва да имаме предвид, че за да сме успешни, включително и в зоната на бойните действия, трябва да спазваме определени правила за всички", съобщава ТАСС.

В събота вечерта руският президент отговоряша на въпроси на десетки журналисти в продължение на един час. Путин говори по-специално за отношенията на Русия с Африка, нежеланието на Русия да се конфронтира директно със САЩ в Сирия и укрепването на защитата на Кримския мост.

ТАСС обобщи ключови изявления на президента.

За отношенията с Африка

Африканският континент като цяло е настроен към Русия "в най-висока степен приятелски и положително". „Всички помнят нашата конкретна помощ на африканските страни в борбата за тяхното освобождение“, каза Путин. В отношенията с Русия африканските държави се опитват да намерят "взаимно приемливи и интересни проекти и за двете страни": "Те не искат никакви подаяния. Вярно е, че нямаше нито едно директно искане - "дайте ни това, дайте онова, “, посочи президентът.

Някои положения от африканската инициатива за уреждане на конфликта в Украйна вече се изпълняват, но „има неща, които са трудни за изпълнение или неизпълними“: „Например една от точките там е прекратяване на огъня. Но украинската армия настъпва, тя е в атака, както се казва, осъществява се широкомащабна стратегическа офанзива. Не можем да прекратим огъня, когато сме атакувани."

Тази инициатива "може да бъде използвана като основа за някои процеси, насочени към намиране на мир, както и други, например китайската мирна инициатива", смята руският държавен глава.

За безплатното зърно

Путин каза, че желанието на Русия да доставя безплатно зърно на някои африкански страни не е свързано с африканската мисия за решаване на конфликта в Украйна. Самите доставки ще започнат "в рамките на три до четири месеца". Така Москва ще сподели с африканските страни част от приходите от покачването на световните цени на храните след приключването на зърнената сделка.

Русия спря зърнената сделка, опитвайки се да изпълни дадените ѝ обещания: „Помните добре известния диалог: „Може ли сутрин столове, вечер пари?“ – „Възможно е, но първо парите“. В същото време, според него, опитите да се предотврати руският износ на храни и торове са неуспешни: „Ние оставаме лидери в продажбата на пшеница, (...) въпреки всички опити да ни попречат, и в торовете“.

За хода на специалната военна операция 

Украинската армия, каза Путин, не е постигнала успех в нито една посока, в която са се опитали да атакуват: „Навсякъде врагът е спрян, отблъснат“. Заради загубите Въоръжените сили на Украйна изтеглиха „своите щурмови части към местата за възстановяване на боеспособността“.

Освен това, казва той, те са променили тактиката си, за да намалят загубите на оборудване: "Личният състав се извежда, оборудването веднага изчезва, те преминават в атака пеша. Това води до големи загуби на жива сила". 

От началото на така нареченото контранастъпление Киев е загубил 415 танка и „повече от 1300 бронирани машини от различни класове“.

В зоната на отговорност на командващия групата войски „Център“ Андрей Мордвичев руските военни „не само отблъскват вражеските атаки, но и сами преминават в контранастъпление“. "Те са настъпили на два участъка. На един - 15 км по фронта и около 4 км в дълбочина", каза Путин.

За командването на войските

"Не смятам командването и управлението на войските за моя работа, това е погрешно и дори вредно. Но, разбира се, (...) аз съм наясно какво се случва там. Няколко пъти на ден се свързвам с ръководството на Министерството на отбраната, ако е необходимо и с конкретни ведомства“, каза руският президент.

За прехвърлянето на бойци от "Азов" в Киев

Русия и Турция имаха споразумения относно престоя в републиката на бойци от батальона „Азов“ (признат за екстремистка организация и забранен в Руската федерация): „Имаше споразумения, други коментари няма да има“.

Прехвърлянето на бойци от "Азов" от Анкара в Киев не е повлияло на решението на Москва да се оттегли от зърнената сделка. Путин уточни, че "едното няма нищо общо с другото".

Той планира да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган - те са се разбрали за това още преди изборите през май в Турция: "Или той ще дойде при нас, или аз ще отида при него, ще видим", каза Путин.

Руският президент каза също, че темата за създаването на газов хъб на турска територия остава на дневен ред. Путин подчерта, че проектът не е свързан със съхранението на огромни количества газ, а със създаването на електронна платформа за търговия. "Искам да е ясно, че това не е петрол или съхранение на петрол - това е газ. И ние, и нашите турски приятели знаем това. Говорим за създаването на електронна платформа за търговия. Ние няма да съхраняваме там газ в огромни количества. Това е просто удобно място за организиране на такава електронна платформа за търговия, защото Турция се е превърнала в транзитна страна за Европа", обясни Путин.

Относно решението да не отиде лично на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, той каза: „Не мисля, че присъствието ми на срещата на върха на БРИКС е по-важно от това да бъда сега в Русия“.

Що се отнася до евентуално пътуване за срещата на Г-20 в Индия, все още няма решение: „Все още не знам, не съм мислил, не съм решил, ще видим“.

За защитата на Кримския мост

След терористичната атака на Кримския мост руските военни "нанесоха серия от превантивни удари" по местата, откъдето са изпратени и произведени безпилотните самолети, атакували моста, каза Путин.

По думите му, вече има предложения за подобряване на сигурността на моста: "Това е техническа, физическа защита, използването на други технически средства. Не е толкова скъпо, но се надявам да е надеждно".

"Не сме в 1937 г."

„Сега е 2023 г., а Руската федерация е в състояние на въоръжен конфликт със съсед. Смятам, че трябва да има определено отношение към тези хора, които нанасят определени щети вътре в страната“, каза държавният глава.

Що се отнася до арестите "за написани думи", "в Украйна разстрелват, не за това, а за подобни неща", подчерта Путин и добави: "Това не означава, че трябва да го правим, но трябва да имаме предвид, че за да сме успешни, включително и в зоната на бойните действия, трябва да спазваме определени правила за всички".

Путин каза, че не знае за арестите на политолога Борис Кагарлицки (признат за чуждестранен агент в Русия) и режисьора Евгения Беркович: „Честно мога да кажа, че дори не знам за кого говорите. Чувам тези имена за първи път и наистина не разбирам какво са направили, какво са им направили".

За рисковете от сблъсък със САЩ в Сирия

„Ние винаги сме готови за всякакви сценарии, но никой не иска това и по инициатива на американската страна вече създадохме специален механизъм за предотвратяване на тези конфликти“, каза руският лидер.

Отказът на Германия от руски газ

Владимир Путин нарече отхвърлянето в Германия на ядрената енергия, въглищата и руския газ действия на "слабообразовани хора".

"Вижте какво правят слабообразованите хора в Германия. В продължение на десетилетия, на години, те плашат населението си с климатичните промени - случва ли се? Случва се. По какви причини? Антропогенно влияние, нещо друго. Антропогенно влияние вероятно има, но дали то е основното, или не? Да, никой не може да отговори правилно на този въпрос. Но започнаха да спират ядрената енергетика, започнаха да спират нашия газ, отказаха се от въглищата, но, слушайте, всичко не може да се синтезира от въздуха", каза Путин. 

Източник: ТАСС, БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин: Украинските сили са спрени във всички посоки. Относно арестите "за написани думи", в Украйна разстрелват за такива неща | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!