Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Турция: Центърът на световната политика се измества на Изток, западният свят губи позиции

Автор: fakti.bg

Турският външен министър Хакан Фидан заяви, че светът е в процес на окончателна трансформация на международната система, в която западният свят губи централната си позиция.

"Дойдоха дните, които бележат окончателната трансформация на международната система. Появява се ново геополитическо и геоикономическо уравнение и Азия е в самия център на него. Докато западният свят губи централната си позиция, виждаме, че центърът на световната политика се измества на изток, към нашите земи на предците“, подчерта той на пресконференция в Анкара след разговори с южнокорейския външен министър Пак Чин.

Министрите обсъдиха начините за укрепване на двустранните отношения. "Пътната карта, която подписахме днес, определя институционалната рамка на нашите отношения. В следващия период ще ускорим развитието им на всички нива. Стокообменът ни расте непрекъснато. Целта ни е да достигнем 15 млрд. долара чрез балансирана търговия. Имахме възможност да обсъдихме нашите отношения в отбранителната промишленост, туризма, енергетиката и транспорта. Имаме всички възможности да развием отношенията си в отбранителната промишленост. Важен пример е проектът за танк Altay", каза турският външен министър.

Също така страните засегнаха ситуацията около КНДР. "Събитията, свързани със Северна Корея, също са в нашия дневен ред. Ангажираме се с установяването на траен мир и стабилност на Корейския полуостров. Подкрепяме усилията в тази посока", добави Фидан.

Източник: fakti.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Турция: Центърът на световната политика се измества на Изток, западният свят губи позиции | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!