Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Три дами от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха 166 подписа за конституционна промяна


Снимка: БТА, dnes.dir.bg

Надежда Йорданова, Десислава Атанасова и Ертен Анисова входираха в деловодството на Народното събрание общия политически документ

Председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, заместник-председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Надежда Йорданова и депутатът от ДПС Ертен Анисова внесоха в деловодството на Народното събрание общ законопроект за промени в Конституцията.

Кеворк Кеворкян: Голямото закриване

Атанасов: Най-вероятно 24 май ще стане националния ни празник

Софиянски: Да отречеш 3 март е все едно да отречеш Вазов! Защо искат да ни върнат в комунизма?

Путин: За суверенитета на държавата трябва да се води постоянна борба

На 23 юли от ПП-ДБ представиха идеите си за промени в Конституцията. На 26 юли след заседание на Комисията по конституционни въпроси председателят й Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС заяви, че трите парламентарни групи ще внесат общ законопроект за изменение и допълнение на основния закон.

В последния работен ден на парламента преди ваканцията стана ясно, че промените вече са готови. Под тях стоят подписите 166 депутати - 69 от ГЕРБ, 62-ма от ПП-ДБ и 35 от ДПС. 

Една от готвените промени е при паднало правителство президентът да посочва служебен премиер, но да бъде ограничен в избора си между председателите на отиващия си парламент, на ВКС и на Българската народна банка.

"Ако не може да се състави редовно правителство и се отива на предсрочни избори, президентът ще може да избере между три лица - председателят на отиващия си парламент, на БНБ или ВКС, да избере един от тримата, който да посочи за свой кандидат за премиер", каза Атанас Атанасов от ПП-ДБ по-рано пред bTV.

Посоченият за премиер сам да назначава министрите си, а не президентът, гласят част от идеите.

На брифинг веднага след внасянето на документа Христо Иванов от ПП-ДБ припомни, че миналата неделя от формацията представиха пакет от идеи. На база на него и на другите концепции и законопроекти, които колегите от ГЕРБ и от ДПС бяха изработвали, в конституционна комисия беше взето решение да се потърси обединение на тези текстове в един, обясни Иванов. Той добави, че тази работа е била свършена, в резултат на което беше внесен законопроект, който е подписан от 166 народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, с което по думите му се гарантира в една висока степен наличието на мнозинство за прокарването на тези идеи.

Иванов посочи, че законопроектът обединява идеи, свързани преди всичко със съдебната реформа. Предвижда се Висшият съдебен съвет (ВСС) да се раздели на две с пропорции, които осигуряват както спазване на международните стандарти по отношение на независимостта на съда, тоест голямо мнозинство съдии избрани от съдии, но и запазване на парламентарна квота в съдийския съвет, и прокурорски съвет, в който има съществено мнозинство на парламентарните членове, с което се гарантира обществена отчетност, обясни той. В много висока степен се намаляват правомощията на главния прокурор, с което се ликвидира тази позиция като център на неформална власт и квази политически играч. В тези текстове има някои нюанси спрямо това, което беше представено в неделя, но като цяло ние сме удовлетворени в много висока степен, добави Христо Иванов.

Много съм щастлив, че с ГЕРБ и ДПС се обединихме по темата, че 24 май трябва да бъде националния празник на България и това да бъде заложено в Конституцията, заяви Кирил Петков от ПП-ДБ. По думите му с избора на 24 май се поставя акцент върху духа на знанието, на просветата, на писмеността.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ отбеляза, че сърцевината на законопроекта е съдебната реформа. От години работим по тази тема и се радваме, че успяхме да мобилизираме мнозинство в парламента за подкрепа на тази промяна, коментира той. По думите му по отношение на служебното правителство са намерили много надеждна форма за формирането му. При редовното правителство Народното събрание избира кандидат за министър-председател и по негово предложение се избира състава на правителството, затова ние предлагаме при служебните кабинети президентът да си избере за кандидат за министър-председател едно лице от трите - председателя на Народното събрание, управителя на Българската народна банка или председателя на Върховния касационен съд, и по предложение на този кандидат за премиер вече да бъде формиран самия Министерски съвет, обясни Атанасов. Във връзка с коментара на президента Румен Радев, че проектът за промени в Конституцията на ПП-ДБ е юридически неграмотен и политически порочен, Атанасов заяви: "Да беше обявил своя проект, да прочетем нещо юридически грамотно".

Никола Минчев от ПП-ДБ каза, че се въвежда възможността всеки гражданин да може да се обърне към Конституционния съд, когато счита, че негови права и свободи, закрепени на конституционно ниво, са нарушени. Предвижда се филтърът за допустимост да бъде уреден на законово ниво.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ отбеляза засилването на функциите на Инспектората на Съдебната власт.

"Ние сме били опоненти с ДПС и ГЕРБ, включително по тези теми. Това, че днес съумяхме да намерим съгласие, се дължи на сериозна еволюция, която не се е случила за една седмица или за няколко месеца", коментира Христо Иванов. По думите му става въпрос за дълъг процес, в който всеки е извървявал своя път. За нас е важно, че всички основни очаквания на българското общество и на международните ни партньори и стандарти са залегнали в този законопроект, каза още той.

Пеевски: До Нова година ще имаме конституция нова

От ДПС подкрепихме проекта за конституционни промени на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС и се отказахме от своя проект, за да има обединение, България да има нова конституция, да направим съдебната реформа и да вървим напред. Това коментира в отговор на журналистически въпрос депутатът от ДПС Делян Пеевски, след като с подписите на трите политически сили в Народното събрание беше внесен проект за промени в Конституцията.

Както видяхте, проектът за Конституцията беше внесен от трите партии, нашето решение беше да подкрепим проекта на ПП-ДБ с участието на ГЕРБ, които са допълнили неща, каза депутатът от ДПС. Ние подкрепяме безусловно, няма да внасяме наши предложения, заяви той. Проведохме множество срещи с г-н Иванов, с г-н Петков по темите, подкрепяме ги, каза Пеевски. Вече между първо и второ четене ще решаваме какво правим, но вървим по този път, допълни той.

Делян Пеевски каза, че единственото условие, което са поставили и е било прието, е да няма ограничение на мандатите на кметовете.

Относно предложението 24 май да стане национален празник, депутатът от ДПС каза, че за момента го подкрепят. Ще разсъждаваме, ще правим консултации, имаме времето, допълни той.

Попитан дали са готови на компромис с 24 май, за да се съберат над 160 гласа за "бърза писта" за промени в Конституцията за съдебната реформа, Делян Пеевски каза, че не виждат проблем в 24 май. "Ще разговаряме с колегите, ако се събере подкрепа, събере се. Ако не се събере, вървим по бавната писта, имаме ги гласовете, ще бъде прието. Разликата не е толкова голяма. До Нова година ще имаме конституция нова", коментира той.

На въпрос защо са подкрепили проекта на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и са се отказали от своя вариант на конституционни промени, Пеевски отговори: "За да има обединение, България да има нова Конституция, да направим съдебната реформа и да вървим напред".

Десислава Атанасова: Намерихме добър баланс

Намерихме добър баланс, експертен, и той се доказва със събраните 166 подписа, гарантиращи при всички положения, че има мнозинство до края на тази година да се приемат промените в основния закон. Така съпредседателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира пред журналисти в Народното събрание внесения по-рано в деловодството общ законопроект за конституционни промени с "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС.

И трите парламентарни групи изложиха своите виждания по проекта пред медиите, но го направиха поотделно.

След много разговори, след добър синхрон и в Комисията по конституционни въпроси, при обсъждането и при лидерските, срещи ние се съгласихме да застанем заедно зад всички теми, които са включени в промените на Конституцията, а да не търсим авторство, обясни Атанасова. Тя не скри, че по отношение на глава "Съдебна властта" са имали дълги обсъждания и заедно с останалите две парламентарни групи стоят зад тях. В текстовете за Инспектората ГЕРБ-СДС имали превес при предложенията, от формацията напомниха и, че индивидуалната конституционна жалба е била и в техния законопроект, обявен преди около две години.

ГЕРБ-СДС са против да се ограничават мандатите на изборните длъжности в местната власт, каквато идея имаха от ПП-ДБ. На същата позиция е и ДПС. Според Десислава Атанасова заедно с ПП-ДБ и Движението са намерили съгласие.

Друг дълго обсъждан въпрос е бил за служебното правителство, стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС. Предложили сме как да бъде конструирано, смятаме, че има балансирани текстове, подчерта Атанасова.

За 24 май тя припомни, че още миналата година ГЕРБ-СДС са предложили да стане национален празник с промени в Кодекса на труда, които тогава не бяха приети. Очакваме позициите на останалите парламентарни групи, добави тя. Много по-важните теми са дълбоката и всеобхватна съдебна реформа, подчерта политикът. Надявам се всички колеги от останалите групи да разберат необходимостта да приключим веднъж завинаги с тази тема, така че да осигурим достатъчен брой гласове - 180, за да може до края на годината да се поздравим с промени в Конституцията, коментира Десислава Атанасова. По думите ѝ има сформирана конституционна комисия, следващата сесия на НС има възможност темата за националния празник да се обсъжда и експертно, и политически. На този етап Атанасова се въздържа от коментари от какво би се отказал всеки от вносителите, за да може общият законопроект да бъде приет до Нова година.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Три дами от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха 166 подписа за конституционна промяна (снимки/видео) | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!