Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Над 40 милиона европейци няма да могат да плащат сметките си за отопление

В очакване на евентуални проблеми с енергийните доставки с настъпването на студеното време, Европейският съюз започва да търси виновници за бързото нарастване на енергийната бедност, пише  Baltnews.
Броят на европейците, които не са в състояние да плащат изцяло сметките си за енергия, продължава да расте – около 42 млн. души ще трябва да пестят пари за отопление през следващата зима.

Според Европейския икономически и социален комитет, който наскоро обобщи резултатите от годината, нарастващите цени на енергията бързо увеличават мащабите на така наречената „енергийна бедност“ в страните от ЕС, докато „зелените“ програми на Брюксел все още не подобряват, а напротив – влошават положението.

Енергийната бедност в Европа нараства на фона на все още високите цени на енергията, заяви Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) на конференцията си за енергетиката през юли. Мерките, предприети по време на кризата, не успяха да решат проблема, който се изостри от украинската криза и взаимните санкции, наложени от Брюксел и Москва една срещу друга.

Миналата година около 42 млн. души в Европа (повече от 9 % от населението) не са могли да плащат за отопление на домовете си. Година по-рано „енергийно бедните“ хора са били с около 10 милиона по-малко. По данни на Евростат, статистическата агенция на ЕС, от юни тази година, безпрецедентното повишаване на цените на енергията през последните няколко месеца е затруднило живота на още повече хора, отбелязва ЕИСК

„Тези цифри са ужасяващи и това положение вече не е приемливо“, заяви Байба Милтович, един от ръководителите на ЕИСК. – Ясно е, че предприетите досега мерки не дават резултат. Нуждаем се от нова сделка, от ново споразумение, подкрепено от силна политическа воля, като всички равнища на управление се движат в една посока.“

Комитетът поиска мащабни инвестиции и гаранции, за да се гарантира правото на гражданите на устойчиви и надеждни доставки на енергия.

Официалното въвеждане на разпоредба относно правото на гражданите на енергоснабдяване би означавало, inter alia, че на дружествата за комунални услуги ще бъде забранено да изключват домакинствата от електро- и топлоснабдяването поради неплащане.

Енергийната бедност като резултат от грешките на Брюксел

Европейският икономически и социален комитет е само консултативен орган на Европейския съюз, състоящ се от представители на различни икономически и социални групи от населението и съставен от назначени от националните правителства лица. Той няма никаква реална власт и поради факта, че влиянието в него, на представителите на силните западноевропейски профсъюзи или обществени организации, се неутрализира от пълномощниците на бизнес асоциациите и обратно.

Този комитет е почти невидим в структурата на властта на ЕС, той не може да върви срещу волята на Брюксел и затова тихият му демарш е показателен – ситуацията е почти критична и търпението на различни слоеве от населението е на предела си, който може внезапно да свърши, ако настъпването на студеното време съвпадне с криза на недостиг на достъпна енергия.

Горещите лета и топлите есени, както знаем, могат да бъдат последвани от неочаквано студени зими. При това много по-студени от последната, чиито температурни характеристики бяха изключително благоприятни за ЕС, който очакваше изчерпване на запасите от природен газ и проблеми с енергийните доставки, прекъсвания на електрозахранването и спиране на тока. Миналогодишният късмет едва ли ще се повтори, а многобройните и много скъпи енергийни програми на Брюксел, ако работят така, както се говори от високите европейски подиуми, със сигурност няма да се повторят през следващите години.

Ето защо европейските чиновници и политици, които са по-добре информирани от населението за състоянието на енергийните ресурси, са нервни и започват да се обвиняват взаимно в очакване на проблемите. Ако кризата с енергийните доставки избухне, тя ще предизвика масови прояви на недоволство и ще струва на Брюксел не само загуба на авторитет и доверие – тя може да доведе до мащабна промяна на силите в политическия елит на Европейския съюз.

Източник: Baltnews

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Над 40 милиона европейци няма да могат да плащат сметките си за отопление - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!