Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИТН, БСП и "Възраждане" се обявиха против промяна на националния ни празник

С декларации от парламентарната трибуна депутатите от трите парламентарни групи реагираха остро срещу идеята на ПП-ДБ

С декларации от парламентарната трибуна депутатите от "Има такъв народ", "Възраждане" и БСП реагираха остро срещу идеята да бъде променен националният празник на страната ни - 3 март.

На 23 юли т.г. от "Продължаваме промяната-Демократична България" представиха предложенията си за промени в Конституцията. Една от идеите е 24 май да стане национален празник и да се нарича Ден на българското слово, просвета и културата, и на кирилицата. 

Защо 3 март е проблемна дата в българската история, попита депутатът от "Има такъв народ" Ивайло Вълчев в декларация от парламентарната трибуна. Не пипайте историята, защото тя не е бюджет, който може да се нагласи според конюнктурата, призова той.

Ивайло Вълчев започна декларацията си с разказ за опълченеца Петко Милев, погребан в двора на стара църква в село Добри дял на 20 км от Велико Търново. Петко Милев е получил привилегията да бъде погребан в двора на църквата, защото три пъти е бил хаджия, посочи той. Ходил три пъти до Божи гроб, защото е искал да намери успокоение за вина, която е смятал, че има към един своя боен другар, отбеляза депутатът.

"По време на една битка Петко Милев, както и мнозина около него остават на един връх без муниции, без патрони, без подкрепа, само с едно знаме над главите си и с врага пред себе си. Но Петко Милев и останалите живи не напускат боя. Петко Милев е първият, който вдига тялото на свой убит другар и го хвърля надолу от върха върху прииждащите врагове. После вече за това се пишат стихове, но тогава това е било просто част от една битка, в която живите и мъртвите побеждават заедно", разказа Ивайло Вълчев. Опълченецът Петко Милев, погребан в църквата на село Добри дял, е мой прапрадядо, добави той. 

"Бих искал и мен да ме погледне някой в очите и да ми обясни защо 3 март е проблемна дата в българската история. Аз с цялата си морска, дунавска, търновска, балканска, тракийска, одринска кръв, с цялата си българска и славянска душа и с целия си евроатлантически разум не мога да разбера къде е проблемът в 3 март", каза Ивайло Вълчев. 

Можете да променяте празниците, достатъчно много сте, но не можете да промените историята, коментира той. По думите му хубавото и страшното на историята е, че тя вече се е случила и никога политиката не е успявала да победи историята. И други преди вас са се опитвали да зачеркват дати от календара и да вадят думи от песни, за да не се обиди някой, в крайна сметка не са успявали, отбеляза Ивайло Вълчев.

"Вижте колко е странно - едни искат да забравят заедно с кого сме воювали, други искат да забравят против кого сме воювали, да не вземе да се обиди някой, накрая ще искате да забравим и че въобще сме воювали за страната си. Но дори в онази песен, която всички пеем на 24 май се казва, че мечът е бил преди словото", коментира депутатът от ИТН. 

С това, което правите, създавате дефицит в българската памет и в българското национално себеусещане, дефицит, който вие не знаете как, но, слава Богу, българите знаят и винаги са знаели как да възстановят, каза още Ивайло Вълчев. 

С декларация от парламентарната трибуна Борислав Гуцанов от БСП също се противопостави на идеята с промени в конституцията да бъде променен националният празник. 

С учудване и недоумение разбрахме, че ПП и ДБ с лекота са решили да сменят националния празник, заяви той. И отбеляза, че в Канада може и да не знаят нищо за 3 март, но тук тази дата има огромно историческо и политическо значение. Гуцанов настоя, че без 3 март страната ни нямаше да я има на картата на Европа, нямаше да има български химн и всичко щеше да е част от Османската империя.

"Предлага ни се да забравим и обречем на забвение националния ни подвиг и способността сами да извоюваме независимостта и свободата си, и впоследствие да се самоуправляваме", настоя депутатът. Според него новото управление се е самозабравило за пореден път. Обвини ги, че са забравили какво е наложило дебаркацията, която направиха на Росенец и бързо се върнали и прегърнали с ДПС. 

"Моля ви да се опомните. Нали не искате да останете в историята като най-големите безродници и предатели", обърна се той към мнозинството. 

Гуцанов припомни, че промяната на празника може да стане и по друг път, не само през Конституцията. Според него за хората от Шипка, Батак, София, това има голямо значение, защото помнят какво е било и няма да простят това национално предателство. Продавате българската история, настоя той. 

"Уважаеми, или по-скоро неуважаеми колеги, вие сте склонни да жертвате всичко родно за пореден път, да сложите наколенки, пред кого, може би и вие не знаете", продължи с атаката социалистът. Според него авторите на идеята явно не познават историята, което може би е единственото им оправдание, иначе просто искали да разделят българския народ като противопоставят два важни празника. 

"За пореден път ли искате да разделите българския народ и нация? Не виждате ли, че имаме нужда от обединение и единение? Дали не искате да скриете промените в конституцията и националните предателства от последните 2 седмици като отварянето на военни складове и даването на оръжия? Да ви припомня ли какво направихте с енергетиката? Колко неща успяхте да предадете и продадете само за няколко седмици, дали това разделение не е за да скриете тези безумства и национални предателства?", попита Гуцанов.

Той заподозря, че искат по служебен път да се доберат до местната власт , защото с тези "прегръдки, сватби и целувки няма да има кой да гласува" за тях. 

Накрая депутатът от БСП призова за смирение и разум. Историята е тази, която ще ви съди, спрете се малко, вие сте опасни за България, завърши той декларацията си. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че "пипането на датата" показва омраза към всичко българско и това може да доведе до гражданска война.  

Без 3 март нямаше да има България, нямаше да има български народ, който да празнува 24 май. И той, както и Вълчев, разказа историята на своя род. Костадинов посочи, че в началото на 1878 г., след като вече е подписан Санстефанският мирен договор на 3 март, руските войски започват да се изтеглят от Източна Тракия и след тях вървят кервани с бежанци, следвани от башибозук.

Костадинов разказа, че прарадядо му е едно от децата, които успяват да се спасят от клането в странджанското село Крушево, близо до границата с България. По думите му очевидно спасяването им е било изключително случайно, защото те се лутат в гъстата странджанска гора няколко дни и след това са намерени, почти умрели от глад и жажда в гората, вече от другата страна на границата.

Само три деца оцеляват, едно от тези деца, на осем години тогава, което загубва целия си род, е моят прапрадядо, който се е казвал по същият начин, както се казвам и аз - Костадин Тодоров Костадинов, посочи лидерът на "Възраждане". Аз и още милиони българи сме на този свят и сме тук, сега и имаме българска държава, и имаме парламент поради една много проста причина - защото имаше 3 март, заяви той.

Трети март е не просто национален празник на България, той е символът на българската свобода, той е денят на свободата, каза Костадинов. "Да, при нас свободата и независимостта се различават и някои умели, политически, нечистоплътни спекуланти си позволяват да използват този факт и да пипат с мазни, мръсни пръсти българската история и да се гаврят с нея. Само че истината е една и тя е много проста - независимо какъв е бил статутът на българската държава след 3 март 1878 г., тя е факт, в нея не е имало турски войски и българите, когато са били подгонени и са бягали от турските кланета, е имало къде да отидат, имали са свой национален дом", коментира той.

Тази история, която разказа г-н Вълчев, тази история, която разказвам аз, може да бъде разказана от милиони българи, затова посягането на 3 март е нещо, което наистина е "изключително негодническо", коментира председателят на "Възраждане". Той посочи, че откакто е станала ясна идеята за промяна на националния празник, хора, с които е разговарял и са се свързали с него, призовават едно единствено нещо - да не "се пипа" 3 март. Костадинов призова да не се допуска разделение в обществото.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ИТН, БСП и "Възраждане" се обявиха против промяна на националния ни празник | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!