Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Планът задействан: Борислав Сарафов подпуква Румен Радев

В най-скоро време и.д. главен прокурор Борислав Сарафов ще размаха Наказателния кодекс срещу политици, за да докаже, че е подходящ да поеме поста за постоянно. Това е негова стара амбиция.

Сред вероятните „клиенти“ на държавното обвинение е и държавният глава Румен Радев, смятат депутати от управляващите партии, на които се позова „Галерия“.

Първите изгледи, че Сарафов се кани да остане за дълго и да развърти меча на Темида, вече са налице. Той се е настанил в просторния кабинет на Иван Гешев и дори прави ремонт. Такъв по принцип не се налага, защото в края на мандата си Сотир Цацаров изтърбушил офиса до тухла и той светнал като за списание „Некерман“.

Сарафов обаче не иска да вижда и прашинка от Гешев и сега се кани да се обзаведе с нов паркет.

Битовите глезотийки само доказват, че той няма намерение да си ходи след месец-два. Една от най-важните му цели е да направи пълна ревизия на предшественика си и новоизлюпен политик Иван Гешев. Ще се отворят и знакови дела срещу политици. Твърде вероятно е скоро под ударите на прокуратурата да падне дори президентът Румен Радев.

Държавното обвинение съобщи, че е образувало дисциплинарни производства срещу двама военни прокурори -полк. Антон Радойнов и полк. Добрин Маринов от Военно-окръжна прокуратура София.

Дисциплинарките срещу военните магистрати са за това, че са държали на трупчета разследването за „престъпен сговор“ срещу бившия командир на ВВС и действащ зам.-началник на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков. Именно ген. Стойков е човекът, който се чува в записа от 2020 г., в който той предупреждава президента за проверка на антикорупционната комисия за конфликт на интереси заради съпругата на Радев – Десислава Радева.

Първата проверка по случая умира безславно. Ново досъдебно производство по този казус е образувано на 15 октомври 2020 г., но разследването почнало едва в началото на тази година, като през цялото време разследващите се мотаели и не предприели нищо съществено.

Наказателните процедури за забавеното президентско дело са лакмус, че Сарафов скоро ще извади от чекмедже го папките по този казус.

Същевременно, обаче, приказките за импийчмънт на Румен Радев не само не стряскат президента, но даже обратното – хората от екипа му биха се зарадвали, ако стане така.

От обкръжението на президента бяха категорични, че чакат с нетърпение подобен акт, който не само ще роди негова партия, но и ще му спечели парламентарните избори с над 50 процента.

Тези дни от управляващата коалиция още веднъж се закани, че срещу Радев може да бъде започната процедурата, тъй като той разединявал нацията.

Имаше дори протест пред президентството, на който беше изразено остро недоволство за думите на Радев в словото му на Рожен. Там той каза, че Украйна „настоява да води войната с Русия“.

„Това ще е последната им грешка. Президентът има готови хора по места, които само чакат сигнал от него за нова партия и ще атакуват първите възможни избори. Прогнозите са, че въпросната сила ще спечели с убедително мнозинство и ще управлява самостоятелно. И в ГЕРБ, и в ПП-ДБ го знаят и умират от страх“, сподели източникът на „Галерия“.

Още повече, подобни избори ще излъчат солидно проруско мнозинство, като добавим БСП и „Възраждане“. Затова и Бойко Борисов бяга като дявол от тамян от темата с импийчмънта.

Информаторът припомни, че рейтингът на Радев беше в небесата, когато прокурори нахлуха в президентството. Тогава държавният глава подкрепи протестите срещу кабинета „Борисов“, като излезе с вдигнат юмрук и скандираше „Мутри, вън!“.

Още за местните избори хора на президента стягат кандидатури по цялата страна. Не е изключено Румен Радев да овладее Бургас, Велико Търново, Русе, Видин, Добрич, Плевен и още няколко по-малки общини

Най-настойчиви в искането за предсрочно отстраняване на президента са от „Продължаваме промяната“. „Ако той продължава да бъде разединител на нацията, а не обединител, ако продължава да играе на ниво партии, на ниво интереси, а не на ниво обединяване на нацията, то според мен няма друг изход освен инициирането на процедура по импийчмънт“, заяви острието на ПП-тата Венко Сабрутев.

ПП имат зъб на държавния глава отдавна – още когато той изрази публично разочарованието си от тях и почти се разкая, че им е помогнал да влязат в политиката.

За да се случи планираният импийчмънт обаче, е необходимо да се събере парламентарно мнозинство от две трети. Това в момента е възможно само ако ПП- ДБ и ГЕРБ-СДС намерят трети партньор. Сложните отношения с ДПС обаче като нищо може да се окажат препъникамък в тези планове.

Според източници на „Галерия“ не е изключено Радев да се окаже така необходимият общ враг, който да сплоти управляващата коалиция. По тази причина исканията за импийчмънт, които стават все по-чести, никак не са случайни.

Наред с това зачестяват прогнозите, че след местните избори, в които вероятно ще спечели позиции, Радев ще пусне поредния си политически проект. Очаква се той да е доста успешен и дори му предсказват самостоятелно управление.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Планът задействан: Борислав Сарафов подпуква Румен Радев - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!