Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Конвои на НАТО в Черно море и изтребители в Турция, Румъния и България да защитават украинските кораби със зърно

Военни конвои на НАТО биха могли да ескортират кораби с украинско зърно в Черно море след оттеглянето на Русия от сделката за зърно, заяви пенсионираният адмирал от ВМС на САЩ Джеймс Ставридис, бивш върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Той аргументира идеята в колонката си в информационна агенция "Блумбърг".

"Как ще бъде постигнато това? Вероятно чрез обединяване на търговските кораби в конвои от три до пет кораба, всеки от които може да бъде ескортиран от двойка военни кораби с управляеми ракети", пише адмиралът. В същото време той настоява, че авиацията ще извършва патрулиране, за да следи корабите на Руския черноморски флот.

Боян Чуков: САЩ се готвят да се оттеглят от Украйна, прехвърлят горещия картоф на васалните европейци

Ставридис смята, че няколко ескадрили от изтребители могат да бъдат разположени в бази на НАТО в Северна Турция, Румъния или България. Бившият командващ силите на НАТО в Европа обаче подчерта, че провеждането на такива операции може да бъде усложнено от позицията на Турция, която контролира изхода от Черно море.

Москва обяви оттеглянето си от сделката за зърно на 17 юли.

Източници: lenta.rubloomberg.com

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Конвои на НАТО в Черно море и изтребители в Турция, Румъния и България да защитават украинските кораби със зърно | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!