Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Politico: Урсула фон дер Лайен губи екипа си

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен е изключила еврокомисарите от вземането на решения в ЕК, разкрива белгийският вестник Politico. Според медията Урсула фон дер Лайен не е в състояние да задържи екипа си заедно.

Тя взема решения при закрити врата, само с малка група съветници. Комисарите често се чувстват изолирани, дори когато въпросната политика засяга пряко ресорите им.

С близо година до изтичането на мандата си Европейската комисия, която Фон дер Лайен ръководи, вижда все по-голям брой висши служители, които търсят други възможности.

Politico обяснява, че редица от тези, които работят с нея, са започнали да говорят срещу нейните мерки. Нейният заместник беше поредният виден еврокомисар, който обяви решението си да се върне у дома и да влезе отново във вътрешната политика миналата седмица.

Междувременно е широко разпространено любопитството за бъдещето на Фон дер Лайен и дали 64-годишната германка ще се стреми към преизбиране в най-мощната институция на ЕС.

Високопоставен политически сътрудник заяви пред Politico, че Фон дер Лайен „сега е по-изложена от всякога“, отбелязвайки, че тъй като нейните комисари подават оставка, тя остава „висяща на вятъра“.

След 11 месеца в ЕС ще има избори, които да заменят 700 евродепутати от 27-те държави членки. Комисията стана свидетел на поредица от напускания наскоро на висшите си нива, един от които е Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, който обяви, че възнамерява да се кандидатира за премиер на Холандия.

С откриването на позицията на главен изпълнителен директор на Европейската инвестиционна банка в края на годината друг вицепрезидент под ръководството на Фон дер Лайен, Маргрете Вестагер, се включи в надпреварата. Фон дер Лайен отговори с язвително писмо, в което я посъветва да избягва конфликт на интереси.

Ако бъде одобрена, Вестагер ще си отиде до есента.

Еврокомисарят по иновациите и научните изследвания Мария Габриел подаде оставка и се върна в България, за да стане министър на външните работи, а комисарят по земеделието Януш Войчеховски беше обвинен, че пренебрегва задълженията си към ЕС, като прекарва по-голямата част от времето си в родината си Полша.

Според Politico управленският стил на Фон дер Лайен е подразнил определени колеги. Качествата, които я привличаха към американците – централизиран подход към вземането на решения – отблъснаха собствените й комисари в Брюксел, след като тя вземаше решения насаме с малка група съветници.

Един служител в „Берлемон“ заяви, че „всеки, който е управлявал правителство, знае, че трябва да доведе хората със себе си – да се консултира, да направи отстъпки“.

Друг служител се съгласи, че нейната целеустременост се превръща в проблем: „Тя не въплъщава колегиалността. По толкова много теми комисарите откриват неща чрез медиите. Хората чувстват, че тя върши собствените си неща – не че те са непременно лоши – но че тя не насърчава дискусии или дебати.“

Изявлението й през май на срещата на Съвета на Европа в Рейкявик, че граничната агенция на ЕС, Фронтекс, ще си сътрудничи с Обединеното кралство по въпросите на миграцията, беше друга причина за раздразнение. Фон дер Лайен договори споразумението сама, оставяйки нейните комисари и други правителства на ЕС да търсят конкретика.

Тъй като бъдещето на Фон дер Лайен е неизвестно, предполага се, че може да заеме позицията на генерален секретар на НАТО, която ще стане вакантна през октомври 2024 г.

Други източници твърдят, че Фон дер Лайен не е успяла да разбере комисарите си и да формулира съгласуван екип.

Алберто Алемано, професор по право на ЕС в HEC Paris Жан Моне, смята, че комисарите „никога не са били обединени зад набор от ценности“, добавяйки, че „може би тя ръководи тази Комисия като технократ, идващ от Германия, заобиколен от германски съветници“.

Някои смятат, че който и да я наследи, ще се изправи пред нарастващи предизвикателства, особено следващите дискусии за бюджета на ЕС и евентуалното влизане на Украйна в ЕС.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Politico: Урсула фон дер Лайен губи екипа си

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!