Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Над 20 нови държави искат да се присъединят към БРИКС. Защо?

След повече от десетилетие на развитие сътрудничеството в БРИКС се засили значително. Международната общност широко признава и подкрепя БРИКС, а все повече държави със сходно мислене искат да се присъединят към нея.

Кой иска да влезе?

Според съобщения в руските медии заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви на 15 юни, че броят на страните, които кандидатстват за присъединяване към блока БРИКС, се увеличава и достига близо 20.

Министър-председателят на Бангладеш Шейх Хасина и президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса се срещнаха в Женева на 14 юни, след което Бангладеш подаде молба за присъединяване към БРИКС. Руският посланик в Египет Георгий Борисенко потвърди в интервю за руската информационна агенция ТАСС, че Кайро е подал молбата си за присъединяване към БРИКС, предвид интереса му към „дедоларизацията“.

Според японския вестник „Майничи шимбун“ неотдавна заявления са подали Иран и АржентинаОсвен това са кандидатствали и Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Нигерия и други страни производителки на петрол. След като кандидатурите на тези страни бъдат одобрени, членовете на БРИКС ще обхванат повече от половината от световните петролни и газови ресурси.

В края на май т.г. венецуелският президент Николас Мадуро заяви пред репортери след разговори с бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, че страните от БРИКС привличат хора, които търсят мир и сътрудничество.

Конструктивна сила

Като важна платформа за сътрудничество между нововъзникващите пазари и развиващите се страни, БРИКС се ангажира да поддържа многостранността, да реформира системата за глобално управление и да увеличи представителството и гласа на нововъзникващите пазари и развиващите се страни.

Блокът се превърна в положителна, стабилна и конструктивна сила в международните отношения.

Испанският уебсайт Rebelion заяви, че много страни са уморени от фактическото господство на Съединените щати в световната икономика в продължение на десетилетия, което налага транзакции в долари. Неизпълнението на директивите на Вашингтон ще доведе до санкции, икономически и финансов шантаж. За разлика от тях БРИКС дава приоритет на подпомагането на страните в напредъка на техните инвестиции и търговия, без да налага никакви предварителни условия.

„Преди всичко БРИКС защитава многополюсността и многостранността… Защитавайки многостранността, страните от БРИКС се противопоставят на концепцията на Студената война и откриват възможността за по-справедлив и равноправен международен икономически ред, който да е от полза за света“, заяви неотдавна кубинският президент Мигел Диас -Канел.

Основната мисия на страните от БРИКС е да служат като защитници на интересите на развиващите се страни, заяви Валерия Горбачева, ръководител на Бюрото за многостранни стратегически проекти във Висшето училище по икономика към Националния изследователски университет на Русия.

Целите и ценностите на страните от БРИКС съвпадат с тези на повечето държави в света, което означава, че разширяването на БРИКС е само въпрос на време, каза Горбачева.

Кога да се разшири?

По време на 14-ата среща на върха на БРИКС през юни миналата година лидерите на петте държави се договориха да разширят членството в блока.

Южна Африка е ротационен председател на БРИКС през 2023 г. и ще бъде домакин на 15-ата среща на върха. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в интервю за руски медии, че темата за разширяване на членството в БРИКС ще бъде включена в дневния ред на срещата на върха през август.

„Готови сме да привлечем още съмишленици в голямото семейство на БРИКС“, заяви говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг, като посочи, че БРИКС се ангажира да поддържа многостранността и енергично да развива реформите в глобалното управление.

Песков заяви, че Русия е доволна, че все повече държави проявяват силен интерес към БРИКС. Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че много държави се редят на опашка за присъединяване към БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество, което отразява тяхната все по-важна роля.

В интервю за информационна агенция ТАСС Нозифо Мксакато-Дизеко, постоянен представител на Южна Африка в ООН в Женева, заяви, че БРИКС с удоволствие приема нови членове, които проявяват интерес към присъединяване.

Източник: Times of Oman

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Над 20 нови държави искат да се присъединят към БРИКС. Защо? - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!