Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И аз обичам светлия празник 24 май, но напоследък се питам - а какво точно се е случило на тази дата?

Valery Naidenov

И аз обичам светлия празник 24 май, но напоследък се питам - а какво точно се е случило на тази дата? Нищо.

В православния календар, който е гръцко-византийски, това е ден на двама светии - св. св. Кирил и Методий. Те са били големи византийски богослови и дипломати, но не е известно някога да са имали нещо общо с България. Със сигурност не са автори на българската азбука, достатъчно е да погледнем тяхната "глаголица". 

Добре известно е, че кирилицата е създадена от българските книжовници. Чествайки тази азбука заедно с двамата византийски теолози, де факто се отказваме от българското авторство за славянската писменост и приемаме фанариотската версия. Така излиза.

А как стои въпросът с европейските ценности, които бързаме да възприемем? Както е известно, Кипил и Методий са се пазарели с римския папа до къде се простират границите на византийското църковно влияние и от къде тръгва римското. По онова време двете църкви не са били добре разграничени, а Константинопол е имал претенциите да бъде истинският център на римската империя. Днес обаче американската геополитическа догма възприема православието като чужда култура, враждебна на Запада. Достатъчно е да прочетем книгата на Самюъл Хънтингтън. Симеон Дянков пък има цяла монография, според която православието пречи на икономическото развитие. В школите на Сорос това съвсем сериозно се изучава. Ако сега възприемем 24 май за национален празник, много скоро ще ни се наложи пак да го сменяме. 

От гледна точка на историята, 3 март е много по-евроатлантически празник, тъй руската империя при Александър ІІ е била единственият европейски съюзник на САЩ. Великобритания е била враждебна на Севера по време на Гражданската война и за малко да се намеси на страната на Конфедерацията. Тогава руският император изпраща военния флот на разположение на Линкълн, ако се наложи. И така нататък. 

Големият въпрос е друг - а какво иска българският народ? За пореден път елитът прави точно обратното. Това не ви ли непомня, че българският народ поиска да избира депутатите мажоритарно? В такъв случай никой депутат не би посмял да отменя 3 март.

---

Нищо не пречи да въведем ротационен национален празник.

Валери Найденов

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!