Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Това е неевропейско“: Зеленски критикува България и още 4 страни, забранили вноса на украинско зърно

Източноевропейските държави, които възнамеряват да запазят сегашната забрана за внос на зърно от Украйна, нарушават ценностите на ЕС, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Забраната беше наложена от Европейската комисия през май по искане на Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, които искат да защитят местните фермери от украинската конкуренция. Във видеообръщение в понеделник Зеленски призова Брюксел да остави ограничението да изтече на 15 септември.

Всяко удължаване на мярката би било „неприемливо и очевидно неевропейско“, заяви президентът. ЕС е способен „да действа по-рационално, отколкото да затвори тази или онази граница за това или онова добро“, каза Зеленски. Киев иска решение, което „би отговаряло на духа на нашата Европа“, добави той.

Въпреки че Украйна не е част от ЕС, тя твърди, че споделя ценностите на блока. Зеленски направи изказването след правителствено заседание за търговията със селскостопански продукти.

ЕС отмени митата и квотите за украинския износ в опит да подкрепи страната във войната с Русия. По-евтините хранителни продукти, които наводниха общия пазар на блока, обаче сринаха цените и предизвикаха масови протести на фермерите в Източна Европа. Петте държави наложиха едностранни ограничения, преди Брюксел в крайна сметка да се съгласи с исканията им за забрана.

Миналата седмица украинският премиер Денис Шмигал разкритикува позицията на Полша заради забраната върху вноса на украинско зърно. Позицията е „недружелюбна и популистка“ и ще „се отрази сериозно на световната продоволствена сигурност и икономиката на Украйна“, написа украинският премиер в Twitter.

Полският външен министър Павел Яблонски отхвърли критиките, заявявайки, че страната му помага много на Украйна. Въпреки това, добави той, Варшава се ръководи от собствените си интереси, включително когато става въпрос за подпомагане на Украйна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Това е неевропейско“: Зеленски критикува България и още 4 страни, забранили вноса на украинско зърно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!