Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Никола Минчев не можа да обясни защо точно сега ПП-ДБ искат да променят националния празник

May be an image of 2 people and text
Facebook

„Националният празник е въпрос, близък до ума и сърцето на всеки българин. В 47-мия парламент, когато ГЕРБ предложиха това да стане с изменение на Кодекса на труда, това стана без да се получи достатъчно широк публичен дебат. С това, че го анонсирахме вчера, вече се вижда, че става публична тема. Със сигурност ще стане както на институционално ниво, така и на обществено. Темата се вдига“, каза днес зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев, който така и не можа да обясни защо точно сега ПП-ДБ искат да променят националния празник, след като преди година са гласували против.

May be an image of text
Facebook

Припомняме - вчера ПП-ДБ решиха да представят идеите си за промяна в Конституцията. Една от основните промени, които искат да направят, е 24 май да бъде приет за национален празник.

Абсолютно същото предложение беше направено миналата година и гласувано в Народното събрание. Това обаче не успя да се осъществи, защото именно ПП-ДБ не подкрепиха предложението на ГЕРБ.

Единствените гласували „За“ от ПП е Андрей Гюров, а от ДБ 4 души – Мартин Димитров, Атанас Славов, Димитър Ганев и Александър Симидчиев.  

Според Никола Минчев  сега би могло да има и референдум по темата.

„Колегите от ИТН са подели тази инициатива, може би ще я доведат докрай. Единственото, което ми се струва по-сложно откъм референдум е, че има няколко дати, които биха могли да бъдат достойни да бъдат национален празник, докато в един референдум въпросите се задават с „да“ и „не““, допълни Минчев, мънкайки в обясненията си, без да успее да намери смеслени аргументи за новата идея на ПП-ДБ.

"ПП не подкрепиха идеята на ГЕРБ в 47-ия парламент, но Андрей Гюров гласува „за“, което по думите на Минчев е било символно гласуване, че от тяхна страна има разбиране за тази идея.

От ПП-ДБ настояват и за ограничение от два мандата за кметовете.

За да се ограничи феодализацията, която се получава по места при натрупване на повече на брой мандати. Това е промяна, която ще се прилага занапред. Не виждам как времево тези промени биха могли да бъдат приети до следващите местни избори, така че те няма да имат отражение върху изборите след три месеца“, каза Минчев.

Коалицията предлага и промени в правомощията на главния прокурор и съкращаване на мандата му от 7 на 5 години, както и за преформатиране на служебния кабинет. 

От мънкането на Никола Минчев се разбра, че преминаването на правителството в оставка в служебен кабинет не било екзотика.

"В бъдеще служебното правителство трябва продължи да съществува като институт, но ще има ограничени правомощия. Страната ни ще може да бъде без действащ кабинет само месец. Президентът няма да има неограничен избор за състава. Освен това, кабинетът в оставка трябва да продължи да действа като служебен. Така ще се запази връзката между парламент и изпълнителна власт", изтъкна и депутатът от ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова пред Нова тв.

Тя добави, че предложенията на "Продължаваме промяната-Демократична България", обявени вчера, вече са обсъдени с ГЕРБ-СДС и ДПС.

"Имаме подкрепа по голяма част от тях. Колегите от ГЕРБ-СДС работят върху промените в Инспектората на ВСС. Предложенията на ДПС пък до голяма степен се припокриват с нашите, така че аз съм оптимист, че в един момент ще постигнем консенсус", допълни Йорданова.

За възможността президентът да издава указ за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната система Атанас Славов изтъкна, че се цели "максимално да се деполитизира самия процес".

„Необходимо е, за да не се стига до тази ситуация, на която сме свидетели в последните повече от 30 години – главният прокурор да се превръща във фигура, в която е концентрирана много власт и да става квазиполитически играч. Пет години не е продължителност, която да го прави подвластен или застрашен от промяна в политическите обстоятелства“, обясни Никола Минчев.

По думите му концентрирането на държавната власт се превръща в инструмент на президента.

Според Минчев е възможно конституционните промени да бъдат приети до края на годината. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Никола Минчев не можа да обясни защо точно сега ПП-ДБ искат да променят националния празник

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!