Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Народът настръхна: Фалиращо ВиК разпъна софра – назначи нахална лелка на щат

Държавното предприятие ВиК – Шумен, което от месеци тръби, че е на ръба на фалита, назначи на хранилка още една общинска съветничка.

Назначението можеше да мине и без шум, защото в града е публична тайна, че ВиК от години е една от държавните „хранилки“ за управляващите, независимо кои са те. Този път обаче кадруването предизвика недоволство сред гражданите на Шумен най-вече заради факта, че става на фона на тежкото финансово състояние на водното дружество, заради което то драстично повиши цената на водата, пише „За истината“.

Общинската съветничка Десислава Димитрова е назначена за щатен юрист във ВиК-Шумен в края на юни. Само дни по-късно управителят на дружеството Иван Пушкаров подписа заповед за повишаване на цената на водата с цели 50 % до фрапиращите 5,13 лв. за кубик, в сила от 1 юли.

„За истината“ изпрати въпроси до ВиК – Шумен, от чиито отговори трябва да стане асно кое налага да се дава още една заплата, при положение, че в дружеството има и други юристи, а финансовото състояние на предприятието е толкова тежко, че за да бъде спасено от фалит, се налага драстично поскъпване на водата.

Понеже няма пари, назначаваме нови хора

„Действително финансовото състояние на дружеството е тежко и ние работим за неговото оздравяване. Необходим е силен професионален екип, който да изпълнява вменените ни задължения и да стабилизираме финансово дружеството“ – така шефът на ВиК Иван Пушкаров обяснява назначението на общинската съветничка от ГЕРБ.

От обясненията му излиза, че вливането на Димитрова в екипа ще помогне за финансовото стабилизиране на ВиК, което всички шуменци очакват с нетърпение.

„Тя е правоспособен юрист и нейната експертиза отговаря на изискванията за работа в дружеството“, обяснява още шефът на ВиК. Той допълва, че Димитрова заема длъжност, която е била освободена през март, когато предишният управител освободи поста, а с него си заминаха и част от служителите.

Има ли конфликт на интереси?

Сега юристката Десислава Димитрова ще представлява в общинския съвет едновременно и интересите на монополиста ВиК, и на гражданите на Шумен. А тези интереси категорично се разминават, особено след последното драстично поскъпване на водата, което беше наложено въпреки несъгласието на същите тези граждани и на общините в региона.

Димитрова формално вероятно няма да е в конфликт на интереси, ако не участва в гласуванията, свързани с ВиК – Шумен. На въпроса не е ли конфликт на интереси новото назначение, и чии интереси ще представлява щатната юристка на ВиК – на продавача на вода, или на купувачите, от ВиК отговарят, че по закон Димитрова ще бъде в конфликт на интереси, само ако участва в обсъждания или гласувания за ВиК, в противен случай е чиста пред закона. „Ние няма да допуснем наш служител да бъде в конфликт на интереси“, уверява директорът на водния оператор.

Според други общински съветници обаче, Димитрова все пак ще влияе на решенията, дори да не участва в гласуването. „Формално, ако тя не участва в гласуване по въпроси за ВиК – Шумен, по закон няма да има конфликт на интереси. Но Димитрова с присъствието си на сесии формира кворум, т.е. тя все пак влияе по някакъв начин на решенията, защото някои решения минават на ръба и зависят от един глас“, коментират съветници от Шумен

От едно държавно дружество в друго

Името на Десислава Димитрова нашумя в началото на 2022 г., когато тя беше уволнена дисциплинарно от друго държавно дружество – „Напоителни системи“, където в продължение на 7 години беше щатен юрисконсулт по време на управлението на ГЕРБ срещу добрата за онзи период заплата от 2 147 лв.

През март 2022 г. новият шеф на „Напоителни системи“ Дамян Гашпаров я освободи от длъжност с мотива „злоупотреба с доверието на работодателя“, след като разбрал, че Димитрова е прибрала в дома си каменни плочи от яз. Тича, собственост на предприятието.

По случая имаше образувана проверка от Районна прокуратура, а Районният съд в Шумен постанови, че заповедта за уволнението й е законна, тъй като работодателят е поканил служителката да даде писмени обяснения за установеното нарушение, но тя е отказала. След това обаче Окръжният съд и ВКС обявиха уволнението й за незаконно.

На 30 март 2023 г. Върховният касационен съд окончателно се произнесе в полза на Димитрова и възстанови бившата юрисконсултка на длъжността й. Дружеството „Напоителни системи“ беше осъдено да плати съдебните разноски по трите инстанции, както и полагащите се на Димитрова обезщетения.

На 12 април, три дни след явяването на Десислава Димитрова на работа в „Напоителни системи“, тя отново беше уволнена с мотива, че нейната специализация на образование не отговаря на изискванията на работодателя за длъжността юрисконсулт.

Областното и общинското ръководство на ГЕРБ в Шумен излязоха с гневна декларация срещу уволнението на своята активистка. Само три месеца по-късно Димитрова отново е назначена на щатна длъжност в друго държавно дружество.

ВиК – Шумен се управлява от Иван Пушкаров от началото на март 2023 г., когато той беше назначен на поста от служебното правителство на Гълъб Донев след проведен конкурс.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Народът настръхна: Фалиращо ВиК разпъна софра – назначи нахална лелка на щат - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!